Pozdravljamo povećanje naknade za OIE, ali moramo što prije uvesti premijski model

Povećanje naknade, uvođenje premijskog modela
Povećanje naknade, uvođenje premijskog modela

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske pozdravljaju odluku Vlade zbog podrške proizvodnji domaće energije iz obnovljivih izvora. Ova je odluka donesena nakon 4 godine nečinjenja u smjeru zaštite domaćih resursa i smanjivanje uvoza energije koji je ovo ljeto doveo i do 60% uvoza električne energije. Cilj svake odgovorne države, zrele politike i građana je domaća energija i proizvodnja iz obnovljivih izvora.

Upravo je zahvaljujući zelenoj energiji cijena struje za građane, poduzetništvo i industriju u Hrvatskoj u 2016. godini bila niža za 5 do 7 eura/MWh u odnosu na 2013. To je iznos više od naknade od 3,5 lipe po kilovat satu (ili  4,7 eura/MWh) koju su građani, poduzetnici i industrija plaćali u tom razdoblju.

Prosječna prodajna cijena električne energije za poduzetništvo neće rasti 15%

Želimo naglasiti da su netočni podaci da će zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije doći do povećanja prosječne ukupne prodajne cijene električne energije od 15% za poduzetništvo i industriju, ali i prosječna domaćinstva. Ako povećanje računamo prema podacima iz izvješća HERA-e za 2016. godinu, povećanje naknade za OIE za 7 lipa po kilovat satu povećat će prosječnu prodajnu cijenu:

  • za kupce na srednjem naponu za 12,7%
  • za poduzetništvo na niskom naponu za 9,6%
  • za prosječna kućanstva za 9% (anulirano smanjenjem PDV-a)

Prema Tablici 4.4.5 izvješća HERA-e na donjoj slici poduzetništvo i industrija u zadnjih su 4 godine zbog neusklađivanja naknade za OIE unatoč zakonskoj obvezi osjetili ukupno smanjenje prodajne cijene električne energije od 5 lipa po kilovat satu. To je zasigurno u vrijeme recesije bilo od velike pomoći domaćem gospodarstvu.

Povećanje naknada - premijski model - HERA izvješće

Domaća proizvodnja iz obnovljivih izvora je, prema neovisnoj studiji FER-a, osim na sigurnost opskrbe pozitivno djelovala i na smanjenje i stabilizaciju tržišnih cijena električne energije iz konvencionalnih izvora. Izračuni i procjene pokazuju da je smanjenju tržišnih cijena električne energije u RH domaća proizvodnja iz OIE doprinijela s više od 4 do 7 eura po MWh.

Što prije uvesti premijski model poticanja obnovljivih izvora

Udruženje OIE Hrvatske kontinuirano zagovara premijski model poticanja obnovljivih izvora energije. Premijski model će omogućiti proizvođačima da uz direktno ugovaranje industriji i poduzetništvu ponude nižu cijenu električne energije iz OIE. Za uključivanje građana privatni sektor već više godina zagovara provedbu proizvodnje na mjestu potrošnje što nam omogućava i zakonski okvir od 2016. godine. Ovime bi građani i poduzetništvo trošili onoliko koliko proizvode za vlastite potrebe, a višak proizvodnje bi prodavali u mrežu.

Prema kriterijima EU Hrvatska zbog pada industrijske proizvodnje gotovo da i nema energetski intenzivne industrije. Posebne olakšice i kompenzacijske mjere koje EU direktiva odobrava proizvodnoj industriji zahtijevaju učešće troška električne energije od preko 10% u ukupnim troškovima proizvodnje. Samo tada poslovni subjekti mogu računati sa posebnim statusom kod plaćanja naknade za obnovljive izvore energije.

Korištenje proizvodnje električne energije u dnevno-političke svrhe

Nažalost, proizvodnja električne energije iz OIE se u Hrvatskoj još uvijek koristi u dnevno-političke, a ne u razvojno-investicijske svrhe. Isti političari koji su imali zakonsku obavezu u 4 godine usklađivati naknadu s troškovima proizvodnje su nečinjenjem doveli do potrebe za naglim rastom naknade. Da su ti isti, trenutno najglasniji političari, krajem 2016. povećali naknadu, sada bi naknada bila 3 lipe niža. Jesu li svjesni koliko štete su učinili stvaranjem ekonomije „rezervata“? Odgađanjem donošenja pravovremenih odluka doveli su do ugrožavanja investicija u vrijednosti od milijardu eura.

Poruka nas koji živimo i radimo u realnom sektoru je ta ne smijemo koristiti proizvodni sektor koji jedino istinski stvara dodanu vrijednost u dnevno-političke svrhe. Nama je potrebna stvarna podrška kako bismo se uspješno nosili sa izazovima energetske tranzicije. Želimo energetsku budućnost bez velike ovisnosti o uvozu te našem gospodarstvu osigurati što niže cijene električne energije. Zahvaljujući odluci ove Vlade o povećanju naknade nadamo se da je prekinuta navika nečinjenja i prepuštanja energetike isključivo trgovačkom sektoru. Nadamo se i da ćemo zajedno pokrenuti domaću proizvodnju iz OIE te do 2030. ostvariti ciljeve Niskougljične strategije razvoja RH.

Proizvođači su zainteresirani za razvoj Niskougljične strategije koja omogućava razvoj domaće strojarske i elektroindustrije temeljen na razvoju obnovljivih izvora energije. A građane koji koriste univerzalnu uslugu pozivamo da promijene opskrbljivača kako bi anulirali veći dio poskupljenja uslijed podizanja naknade.

Izračun povećanja cijena električne energije za poduzetništvo i industriju

Prema Tablici 4.5.5. izvješća HERA-e za 2016. godinu prosječna ukupna prodajna cijena električne energije na srednjem naponu iznosila je 0,55 kn/kWh. Na niskom naponu cijena za poduzetništvo je bila 0,73 kn/kWh, a za kućanstva 0,78 kn/kWh. Ako primijenimo povećanje naknade, povećanje cijena električne energije:

  • za kupce na srednjem naponu iznosi:  (0,55+0,07)/0,55 -> 12,7%
  • za poduzetništvo na niskom naponu iznosi:  (0,73+0,07)/0,73 -> 9,6%
  • za kućanstva iznosi:  (0,78+0,07)/0,78 -> 9,0%

Utjecaj povećanja cijena električne energije na kućanstva

Prema izvješća HERA-e za 2016. godinu prosječna potrošnja kućanstava u 2016. iznosi 2824 kWh godišnje (str. 75), dok prosječna cijena potrošnje električne energije u 2016. bez PDV-a iznosi 0,78 kn/kWh (str. 81.). Iz toga za 2016. računamo ukupan trošak električne energije za prosječno kućanstvo: 2824 kWh * 0,78 kn/kWh = 2203 kn godišnje. PDV je u 2016. iznosio 25%  te na ovaj iznos daje 551 kunu. Ukupan trošak električne energije s PDV-om iznosi: 2203 + 551 = 2754 kn godišnje.

Pretpostavimo istu cijenu struje u 2017. godini i smanjimo PDV sa 25% na 13%. Iznos PDV-a u 2017. na gornji trošak je 286 HRK. Iznos računa u 2017. za prosječno kućanstvo bi iznosio 2203 + 286 = 2489 kn godišnje.

Razlika zbog smanjenja PDV-a za prosječno kućanstvo iznosi: 2754 – 2489=265 kn, a ako to podijelimo na mjesece to je 265/12 = 22 kn/mjesečno.

Povećanje naknade za OIE sa 3,5 na 10 lp/kWh na godišnjoj razini uz PDV povećava cijenu za: 2824 kWh * 0,07 kn /kWh * 1,13 = 224 kn, što iznosi: 224 / 12 =  19 kn/mjesečno.

Više od 89% kućanstava koristi univerzalnu uslugu HEP Elektre (izvještaj HERA-e str. 79.) koja je trenutno 5% viša od tržišne cijene ili približno 3 lp/kWh. Odabirom nekog od tržišnih opskrbljivača građani mogu kompenzirati gotovo pola povećanja naknade. Time će dodatno uštedjeti: 2824 kWh * 0,03 kn/kWh = 84 kn/godišnje.

Ovdje možete pročitati i prethodni osvrt na nužnost povećanja naknade.

Fotografija: Viktor Hanacek / Picjumbo

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »