Vlada povećala naknadu za obnovljive izvore energije na 10,5 lipa po kilovat satu

Vlada povećala naknadu za obnovljive izvore
Vlada povećala naknadu za obnovljive izvore

Na sjednici Vlade 31. kolovoza 2017. donesena je Uredbu o prestanku važenja trenutne Uredbe o naknadi za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Na istoj sjednici donesena je i Odluka o naknadi za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju. Ovom odlukom Vlada je povećala naknadu za obnovljive izvore energije sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovat satu na 10,5 lipa. Prenosimo obrazloženje ministra Čorića izneseno na konferenciji za novinare nakon sjednice:

„Činjenica je da u protekle četiri godine nije bilo korekcija naknade za obnovljive izvore energije, iako je u međuvremenu došlo do povećanja proizvodnih kapaciteta, odnosno povećanja proizvodnje električne energije u Hrvatskoj. Upravo su zbog toga 2016. i 2017. godina bile vrlo izazovne za Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), koji subvencionira proizvođače električne energije. Bez ovog povećanja naknade za obnovljive izvore energije, financijska održivost HROTE-a nije bila moguća“, rekao je Ćorić.

 

Vlada nastavlja dijalog s proizvođačima iz OIE

Ministar Čorić je dobrim je istaknuo što je ovim povećanjem naknade zatvorena financijska konstrukcija za 2017. i 2018. godinu. Izrazio je i uvjerenje kako u narednom razdoblju neće biti daljnjih korekcija naknade. Najavio je da će Vlada krenuti s intenzivnim razgovorima s proizvođačima obnovljivih izvora energije. Cilj razgovora je da modeli u koje će se ulaziti u narednom razdoblju, s ciljem povećanja energetske neovisnosti Republike Hrvatske, budu zadovoljavajući za sve dionike.

Prema izračunima Vlade prosječno povećanje za kućanstva iznosit će 23 kune i 10 lipa. Unatoč tome cijena električne energije za kućanstvo ostaje niža za 5 kuna i 13 lipa u odnosu na prosinac 2016.  Ministar se osvrnuo i na kritike iz Mosta da do ovog povećanja nije trebalo doći. Ponovio je da je povećanje rezultat značajnog porasta proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora u protekle četiri godine. Pritom, ni u jednom trenutku nije povećala naknadu za obnovljive izvore iz koje se financira subvencioniranje ovakvog tipa proizvodnje.

„U tom kontekstu, meni je žao što moji prethodnici, bilo da je riječ o ministru Paneniću ili ministru Dobroviću, nisu utjecali na to da se sustav HROTE-a učini održivim i da se ovaj problem riješi i prije mog dolaska na čelo Ministarstva zaštite okoliša i energetike“, poručio je ministar Ćorić. 

Očitovanje udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske povodom povećanja naknade za obnovljive izvore energije možete pročitati ovdje.

Fotografija: Viktor Hanacek / Picjumbo

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »