Samo jedan od devet europskih punjača je onaj brzi

Foto: Sophie Jonas, Unsplash

Osim očitog nedostatka punionica električnih vozila u Europskoj uniji, problem snažnijem zamahu elektromobilnosti stvara i mali broj brzih mjesta za punjenje. Prema podacima Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), od trenutačno dostupnih 225 tisuća javnih punjača u EU-u, na svega njih 25 tisuća moguće je brzo puniti električne automobile. Drugim riječima, piše Energetika-net, samo jedan od devet europskih punjača je onaj brzi, snage veće od 22 kW.

Stoga, punjenje električnog automobila pomoću jedne od tih približno 200 tisuća punionica snage manje od 22 kW može potrajati cijelu noć. Korištenje brzog punjača skraćuje vrijeme punjenja na manje od sat vremena. “Kako bismo uvjerili što više građana da prijeđu na elektromobilnost, moramo ukloniti sve prepreke povezane s punjenjem”, poručio je glavni direktor ACEA-e Eric-Mark Huitema.

ACEA navodi kako je u Hrvatskoj u 2020. godini bilo 483 mjesta za punjenje snage manje od 22 kW i 187 snažnijih od 22 kW te je udio brzih mjesta za punjenje u ukupnom broju punjača iznosio 27,9 posto. Najveći udio brzih punjača, njih 235, imala je Latvija, uz 56 mjesta za punjenje snage manje od 22 kW. Riječ je o udjelu brzih u ukupnom broju punionica od čak 80,8 posto. S druge strane, od 96 punionica električnih vozila na Malti nijedna nije bila snažnija od 22 kW lani.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »