Udruga Strujni krug radi na jedinstvenoj aplikaciji za punjenje električnih vozila

Foto: Unsplash

Udruga Strujni krug okupila je pet najvećih operatera punionica u Hrvatskoj koji zajedno čine 99 posto tržišta, kako bi omogućili vozačima električnih vozila da instalacijom samo jedne aplikacije imaju pristup gotovo svim punjačima u Hrvatskoj, a i velikom broju u EU-u, prenosi Tportal.

Vozači električnih automobila već se duže vrijeme suočavaju s problemom velikog broja aplikacija koje trebaju instalirati da bi mogli aktivirati punjač na koji će spojiti vozilo. Razlog tome je što svaki hrvatski operater punionica ima svoju aplikaciju. Nedavno je stoga održan prvi sastanak između predstavnika Udruge Strujni krug i najvećih hrvatskih operatera punionica: ELEN-a, Petrola, Hrvatskog Telekoma, MOON-a i Absolutea te je pokrenuta inicijativa da se uspostavi suradnja.

Na sastanku je predloženo da se svi operateri spoje na zajedničku platformu te se pomoću nje povežu, a u drugom koraku sklope bilateralne ugovore kojim bi se izbjegli dodatni troškovi roaminga. Na taj način će korisnicima biti dovoljno rabiti samo jednu aplikaciju, od bilo kojeg od operatera, kako bi imao pristup svim javno dostupnim punionicama partnerskih operatera.

“Ovo što smo postigli u Hrvatskoj stavlja nas ispred većine drugih država EU-a. Ako nastavimo ovim putem, siguran sam da će Hrvatska postići 100 posto prodaje novih električnih vozila i prije 2032. godine, kada se očekuje dostizanje tog cilja“, izjavio je predsjednik Udruge Strujni krug Hrvoje Prpić.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »