Europa mora stvoriti uvjete za ubrzanu gradnju infrastrukture za električna vozila

Foto: Unsplash

Vlade i elektroenergetske tvrtke moraju stvoriti uvjete za ubrzanu izgradnju infrastrukture za punjenje ako Europa želi biti spremna za 130 milijuna električnih vozila do 2035., pokazalo je izvješće EY-a i Eurelectrica ‘Energetski sektor ubrzava e-mobilnost’, prenosi Glas Istre. Europi će trebati 65 milijuna punionica, devet milijuna na javnim površinama i 56 milijuna u stambenom prostoru, kako bi osigurala infrastrukturu za znatno veći broj električnih vozila u odnosu na današnja 3,3 milijuna.

U 2021. svaki jedanaesti novi automobil u EU-U bio je potpuno električni, a prodano ih je čak 63% više nego u 2020., prema podacima ACEA-e. Europa trenutno ima 374.000 javnih punionica, od kojih dvije trećine u samo pet zemalja. Europa trenutno ima 374.000 javnih punionica, od kojih dvije trećine u samo pet zemalja, Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Druge, pak, nemaju nijednu punionicu na 100 kilometara ceste. Autori izvješća upozoravaju da bi ta polarizacija mogla destabilizirati proces elektrifikacije.

Rastuća prodaja električnih vozila povećat će europsku potražnju za električnom energijom za 11 posto godišnje, utvrdili su također autori izvješća. Kako bi se ublažio rizik za lokalne distribucijske mreže, preporučuju potporu za rješenja pametnog punjenja, kao što su povoljne tarife za punjenje tijekom noći kada je potrošnja energije manja, što bi moglo smanjiti skokove u potražnji električne energije za 21 posto.