Obnovljivi izvori energije Hrvatske i Pokret otoka
partnerski organiziraju prvu konferenciju posvećenu korištenju sunčeve energije

DANI SUNCA

GRAD HVAR - Arsenal i hotel Amfora
30. rujan - 1. listopad 2021.

Konferencija počinje 30. rujna u 18 sati i završava 1. listopada u 18 sati.

Obnovljivi izvori energije Hrvatske i Pokret otoka organiziraju prvu konferenciju posvećenu korištenju Sunčeve energije ‘DANI SUNCA‘, koja će se održati 30. rujna i 1. listopada 2021. u gradu Hvaru.

Konferencija će na jednom mjestu okupiti ključne dionike energetske tranzicije u Hrvatskoj te kroz zajedničku raspravu pokušati pronaći mogućnost učinkovitijeg korištenja Sunčeve energije i snažnijeg razvoja projekata. Predstavnici ministarstava, institucija, akademske zajednice, proizvođača opreme, bankarskog sektora, investitora, županija i lokalnih zajednica o projektima korištenja solarne energije govorit će kroz središnje teme (panele), prepoznate kao ključne za snažnije korištenje bogatog prirodnog potencijala.

COVID mjere

 • konferencija će biti održana u skladu s propisanim COVID mjerama što uključuje ograničenje broja sudionika uz obavezan popis sudionika s njihovim osobnim podacima i COVID potvrdom (potvrda o cijepljenju / testiranju / preboljenju)
 • sudjelovanje bez COVID potvrde neće biti moguće
 • testiranje će biti moguće obaviti i u hotelu: rapid antigen test (rezultati unutar 2h) 350,00 kn; PCR test (rezultati unutar 24h) 790,00 kn; PCR test (rezultati unutar 12h) 900,00kn

SMJEŠTAJ

Smještaj možete rezervirati na www.suncanihvar.com gdje uz upisivanje koda DS2021 ostvarujete 30% popusta na redovne cijene u hotelu Amfora i Pharos

NA PANELIMA PREDSTAVLJAMO

Europski zeleni plan usmjeren je na održiv rast koji uključuje tranziciju prema pravednom društvu s modernim, resursno održivim i konkurentnim gospodarstvom s neto nula emisija CO2 u 2050. Provedba Zelenog plana na nacionalnoj razini velik je izazov za sve članice EU-a, pa tako i za Hrvatsku. Zelena tranzicija u Hrvatskoj ostvarit će se prelaskom na čistu energiju, poticanjem zelenih ulaganja, jačanjem samodostatnosti u proizvodnji hrane te razvojem održivog i kružnog biogospodarstva. Potencijale imamo, ciljevi su postavljeni, sredstva su nam na raspolaganju, no jesu li ambicije dovoljne? Koliko smo spremni na pretvaranje klimatskih i ekoloških ambicija u stvarne projekte? Kakve nam reforme predstoje i što donose novi zakonodavni okviri? Gdje su nam prilike, potencijalne zamke, a gdje najveći izazovi?

Europa je na putu da postane prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu, a solarna energija može pomoći u postizanju tog cilja. Solar, prema svim predviđanjima, čekaju svijetli dani. Pad troškova i nove energetske politike glavni su razlozi za optimistične prognoze velikog rasta broja i instalirane snage sunčanih elektrana do kraja ovog desetljeća. Hrvatska je s razvojem fotonaponskih elektrana krenula prije 10-ak godina i još uvijek je ostao veliki neiskorišteni potencijal koji privlači veliki interes. Možemo li ostvariti sve očekivane projekte sukladno prostornim i okolišnim uvjetima? Gdje su još razvojne, proceduralne i administrativne boljke i na koji ih način riješiti? Kojim tempom možemo povećati  korištenje solarne energije?

Način korištenja Sunčeve energije odavno je stekao širu pažnju javnosti, a razvoj tehnologija zasnovanih na korištenju Sunčeve energije i njihova komercijalna upotreba u stalnom su porastu. Od suvremenih solarnih tehnologija danas se očekuje inovativnost, pouzdanost, ekološka prihvatljivost i kompatibilnost s pametnim mrežama. Bez takvih rješenja nema uspješne energetske tranzicije. Stoga je potrebno poticati na inovacije i istraživanja te sustavno ulagati u edukaciju. Gdje je Hrvatska u odnosu na ostatak svijeta kada je riječ o novim solarnim tehnologijama? Što sve rade i kakva rješenja razvijaju domaći proizvođači? Je li dovoljno kvalitetna i sustavna suradnja između gospodarstva i akademske zajednice?

Osim iskorištavanja Sunčeve energije za potrebe kućanstava, kao što su zagrijavanje prostora, vode ili proizvodnja električne energije, sve se više prepoznaje mogućnost njezinog korištenja u automobilskoj industriji, poljoprivredi, građevinskom sektoru, rudarstvu, proizvodnji vodika, itd. Solarna energija je u sinergiji s brojnih sektorima i može odgovoriti na mnoge energetske zahtjeve. Gdje je ta sinergija najizraženija u hrvatskom gospodarstvu? Može li solarna energija donijeti veću konkurentnost gospodarstva, smanjiti troškove i stvoriti novu dodanu vrijednost? Kako pametno i inovativno iskoristiti sav hrvatski solarni potencijal?

Pravna sigurnost, pojednostavljeni administrativni procesi i održiva financijska konstrukcija neki su od ključnih elemenata koji jamče uspjeh u realizaciji OIE projekata. Iako investitore u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora znatno više muči administracija, financijska konstrukcija itekako je bitan element u realizaciji projekata. Financijske institucije postrožuju pravila, traže veće garancije, prilagođavaju se ‘zelenim’ trendovima te sve više podržavaju ekološki prihvatljive i održive projekte u svim područjima OIE. U kakve će projekte ulagati banke i fondovi u Hrvatskoj i koji su njihovi kriteriji? Što je potrebno za veći angažman kapitala i sigurnost njegovog povrata? Kako osigurati održivost projekata?

Jedinice lokalne samouprave imaju značajnu ulogu u tranziciji na potpuno obnovljivu energiju i njihova podrška itekako je važna. Lokalne vlasti primjenjuju nacionalna pravila na lokalnoj razini, stoga je od iznimne važnosti njihovo aktivno sudjelovanje u kreiranju tranzicijskih politika i lokalnih strategija. Potrebno je educirati građane i potaknuti ih na pojedinačna i zajednička ulaganja u projekte OIE. Također, potrebno im je omogućiti jednostavnost i pristupačnost korištenja OIE kako bi se snažnije razvijala distribuirana proizvodnja energije. Kako ojačati ulogu lokalnih zajednica u realizaciji projekata na njihovom području? Kakva je dosadašnja suradnja investitora i lokalnih zajednica? Kako iskoristiti sve veći interes građana za sudjelovanjem u zelenoj tranziciji?

PROGRAM – 1. DAN
30. rujan 2021. dvorana Arsenal

Moderatorica: Blaženka Leib

18.00  Pozdravni govori:

 • Stipe Čogelja, zamjenik župana, Splitsko-dalmatinska županija
 • Rikardo Novak, gradonačelnik, Grad Hvar
 • Maja Pokrovac, direktorica, Obnovljivi izvori energije Hrvatske
 • Maja Jurišić, predsjednica, Pokret otoka
 

18.30 – 18.40  Video obraćanje:

 • Walburga Hemetsberger, direktorica, SolarPower Europe
 

18.40 – 18.55  Uvodna prezentacija: Primjene solara, prof. dr. sc. Neven Duić, Fakultet strojarstva i brodogradnje 

18.55  19.55  PANEL 1: Europska i nacionalna strategija za zelenu tranziciju 

 • Ivo Milatić, državni tajnik, energetika, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
 • Lana Bačura, voditeljica službe u Upravi za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, Ministarstvo poljoprivrede
 • Stipe Čogelja, zamjenik župana, Splitsko-dalmatinska županija


Moderatorica: Maja Pokrovac, OIEH

20.00  Domjenak, terasa hotela Riva (BB Club)

PROGRAM – 2. DAN
1. listopad 2021. hotel Amfora

9.00 – 9.30  Uvodna prezentacija: Novi zakonski okvir za zelenu tranziciju, Ivo Milatić, državni tajnik, energetika, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

9.30 – 10.45 PANEL 2: Stanje i budućnost fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj 

 • Ivo Milatić, državni tajnik, energetika, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
 • Zdravko Tušek, državni tajnik, poljoprivreda, Ministarstvo poljoprivrede
 • Ozren Fućak, voditelji projekata – specijalist, HROTE
 • Dr.sc. Tomislav Plavšić, predsjednik uprave, HOPS


Moderator: Aljoša Pleić, Acciona

10.45 – 11.00  Pauza za kavu

11.00 – 11.15  Prezentacija: Solarni potencijali u Hrvatskoj, Ninoslav Holjevac, Fakultet elektrotehnike i računarstva                       

11:15 – 12.30  PANEL 3: Solarne tehnologije u Hrvatskoj

 • Stjepan Talan, direktor, Solvis
 • Ljubomir Majdandžić, Hrvatska stručna udruga za Sunčevu energiju
 • Zdravko Krmek, direktor, Sunceco
 • Frano Barbir, predsjednik, Hrvatska udruga za vodik
 • Ivana Chaux-Jukić, članica uprave, Active Solera
 • Edo Jerkić, direktor Vivo Somnia, član uprave Megajoule
 

Moderatorica: Ines Ban-Kolić, Elvirtus

12.30 – 14.00 ručak 

14.00 – 15.15 PANEL 4: Primjena solara u gospodarstvu, industriji i poduzetništvu 

 • Stephan Schindele, Head od Product Management Agri-PV, globalni direktor za solar, BayWa r.e.
 • Mirko Ervačić, direktor, Osatina grupa
 • Ugo Toić, direktor, Otočna razvojna agencija OTRA
 • Ivan Šimić, tehnički direktor, EnergoVizija
 • Marko Lasić, direktor, KOER
 • Zoran Miliša, nezavisni energetski stručnjak
 

Moderator: Tomislav Ćurković, Encro


15.15 – 16.30 PANEL 5: Uloga građana i JLS u zelenoj tranziciji

 • Mario Rajn, gradonačelnik, Grad Križevci
 • Miljenko Polić, direktor, komunalno poduzeće, Vrgorac
 • Ivan Zoković Cola, voditelj, energetska zadruga Novi Otok, Korčula
 • Šime Fio, član gradskog vijeća, Grad Hvar
 • Saša Jovičić, NESOI European Islands Facility
 • Maja Rajčić, načelnica sektora za energetsku učinkovitost, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
 

Moderatorica: Maja Jurišić, Pokret otoka

 

16.30 – 17.45 PANEL 6: Ekonomsko-financijska održivost projekata

 • Victoria Zinchuk, direktorica, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD)
 • Luka Bayer, voditelj, Structured Finance Division Large Corporates, Erste banka
 • Stevo Rajevski, direktor, South Eastern Europe Renewable Energy Fond
 • Mario Klarić, direktor, Professio Energia
 • Stipe Čogelja, zamjenik župana, Splitsko-dalmatinska županija
 • Anton Kovačev, voditelj ureda EIB grupe u Zagrebu
 

Moderator: Mladen Sirovica

 

17.45 – 18.00  Završna riječPrirodni potencijal sunčeve energije u Hrvatskoj je velik i iskoristiv u svim njezinim dijelovima, a ova konferencija namijenjena je svima čije je djelovanje i interes usmjeren prema energetskom razvoju koji će slijediti takav potencijal!