Naknada za obnovljivce mora rasti, ali postoje i drugi modeli poticanja

Naknada za obnovljive izvore energije model transparentno
Naknada za obnovljive izvore energije model transparentno

Povećanje naknade za obnovljive izvore i poskupljenje struje opet su u novinama. Mediji su priču predstavili kao udar na potrošače, ali četiri godine nije se učinilo ništa. Sustav poticanja obnovljivih izvora energije zbog toga je pred urušavanjem. Kratkoročno rješenje je da se naknada za obnovljive izvore energije poveća na 7,5 lipa po kilovat satu. Postoje i drugi modeli poticanja koji bi se mogli uvesti poput transparentnog modela koji predlaže udruženje. Njegovim uvođenjem eliminirale bi se špekulacije, a građani bi točno znali koliko plaćaju struju iz obnovljivih izvora energije.

Povećanje naknade u postojećem sustavu je neminovno

Iznos naknade trebao se povećati još prije četiri godine, a sada je sustav već postao neodrživ. Kako ne bi došlo do njegovog urušavanja i neispunjavanja ugovornih obveza HROTE-a prema proizvođačima, naknadu treba prioritetno dignuti i to minimalno na 7,5 lipa. Takav dogovor je bio za 1. travnja. Treba i nastaviti razgovore kako naknadu podizati u daljnjem razdoblju da to previše ne opteretimo potrošače koji je plaćaju.

Važno je naglasiti da svako odugovlačenje uzrokuje dodatno povećanje naknade za otprilike pola lipe mjesečno. Ako se naknada za obnovljive izvore energije poveća do 1. rujna godina se može spasiti. Prema izračunima udruženja, ako će vlada odugovlačiti s povećanjem naknade nakon 1. rujna, morat će je povećati za barem pola lipe do lipu. Za građane je trošak i dalje manji u odnosu na 2016. godinu uslijed pozitivnih učinaka smanjenja PDV-a na električnu energiju.

Naknada za obnovljive izvore energije 15 puta niža nego u Njemačkoj

Kako bi spriječilo krive interpretacije, udruženje je od FER-a naručilo studiju utjecaja razvoja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj na kretanje cijene električne energije. Studija pokazuje da je zahvaljujući razvoju obnovljivih izvora cijena električne energije pala za 4 do 7 eura po megavat satu. To je značajno više nego što iznosi naknada za obnovljive izvore energije koju plaćaju svi potrošači. Za pojedinačno kućanstvo uz potrošnju od 3000 kilovat sati godišnje realno smanjenje iznosi između 12 do 21 euro godišnje. Naknada za obnovljive izvore energije zadnjih godina iznosi 4,7 eura po megavat satu. To je iznos od približno 14 eura godišnje za prosječno kućanstvo. Usporedbe radi, njemački građani plaćaju istu takvu naknadu 70 eura po megavat satu ili 15 puta više. To pokazuje zrelost zemlje, politike i građana jer žele domaću energiju i proizvodnju iz obnovljivih izvora energije.

Uz transparentno poticanje do novih projekata obnovljivih izvora energije

Uz transparentno poticanje do novih projekata obnovljivih izvora energije

Uvođenje transparentnog modela poticanja obnovljivih izvora

Ono što je ključno i to je naša poruka vladi da što prije mora uvesti transparentan model poticanja obnovljivih izvora energije. Udruženje je s tim ciljem razvilo model Transparentno koji uvodi mjesečni obračun realnog troška obnovljive energije na računima građana i industrijskih potrošača. To je suprotna praksa od trenutne gdje se trošak pretpostavlja na godišnjoj razini. Ukoliko vlada ne uvede taj model, obistinit će se najave  MOST-a o povećanju naknada na 12 ili 15 lipa. Opskrbljivači će u tom slučaju biti u poziciji da poticanju proizvodnju kupuju po tržišnim cijenama špekulativno na burzi. Uz naš model opskrbljivači mogu transparentno i bez opterećenja na poslovanje trošak proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prenijeti na potrošače.

Uz ovaj model naknada se ne bi značajno povećala, ovisnosti o realiziranim projektima najviše do 1 lipu godišnje u iduće tri godine. Za građane je to i dalje niže od razine cijene električne energije koja su bile 2016. godine. Na taj način stvaraju se rezerve financijskih sredstava državi na koje građani mogu djelovati. Iz tih sredstava vlada može pokrenuti projekt instaliranja 100.000 malih solarnih sustava na krovovima građana, poduzetnika, poljoprivrednika i privatnih iznajmljivača.

Više od 80% građana još uvijek koristi univerzalnu uslugu

Postoji rješenje i za građane koji žele ublažiti povećanje naknade od 4 lipe po kilovat satu ili oko 10 kuna mjesečno za prosječno kućanstvo. Naime, više od 80% domaćinstava zbog inertnosti i nebrige još uvijek koristi HEP Elektru kao davatelja univerzalne usluge. Kada bi se građani opredijelili za HEP Opskrbu ili nekog drugog opskrbljivača ne bi uopće osjetili povećanje naknade. Time bi domaćinstva ostala pri istoj cijeni, ali bi time omogućili daljnji razvoj domaće proizvodnje iz obnovljivih izvora i buduće poticanje proizvodnje na mjestu potrošnje.

Fotografije: geralt/pixabay, seagul/pixabay

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »