Europski parlament podržao stvaranje europskog tržišta čistog vodika

Foto: Unsplash

Europski parlament podržao je u četvrtak EU strategije kojima se potiče stvaranje europskog tržišta tzv. čistog vodika, vodika dobivenog iz obnovljivih izvora energije te brzo uvođenje infrastrukture za zeleni vodik.

Europska strategija za integraciju energetskih sustava i Strategija za vodik jamče znatna ulaganja u infrastrukturu i tehnologiju te prenamjenu postojećih infrastruktura za proizvodnju zelenog vodika. Strategija u središte stavlja vodik dobiven iz obnovljivih izvora energije, tzv. čisti vodik koji ima najveći potencijal za dekarbonizaciju industrijiskih procesa i gospodarskih sektora. Dekarbonizacijom bi se smanjila emisija ugljika, a padom cijene energije iz obnovljivih izbora i tehnološkim razvojem, vodik bi se počeo koristiti kao zamjena fosilnih goriva.

Iako vodik trenutačno ima neznatnu ulogu u ukupnoj opskrbi energijom, oko dva posto energije u EU-u, to se dugoročno želi promijeniti na putu postizanja klimatske neutralnosti EU-a do 2050.

Dvije strategije je Europska komisija predstavila u srpnju prošle godine, a EU želi postupno ukinuti vodik nastalog iz fosilnih goriva, što je način na koji se sada proizvodi i do 95 posto vodika, što oslobađa 70-100 milijuna tona CO2 godišnje, ističe Europski parlament na svojim internetskim stranicama.

Prema istraživanjima, obnovljivi izvori energije mogli bi biti značajan izvor energije 2050. godine, od čega bi vodik moglo biti zaslužan za 20 posto opskrbe (20-50 posto u prometu i 5-20 posto u industriji).

Strategijom za vodik predviđene su tri faze razvoja u 30 godina. Do 2024. godine planira se dekarbonizacija postojeće proizvodnje vodika, a šest godina kasnije predviđa se kako će vodik postati dio integriranog energetskog sustava te proširivanje upotrebe vodika na nove sektore. U trećoj fazi, od 2030. do 2050. godine, tehnologija proizvodnje vodika bi se trebala široko primjenjivati u svim sektorima.

Cilj Strategije za vodik je i do 2024. godine ugraditi elektrolizatore za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora energije sa snagom od najmanje 6 GW. Do 2030. godine njihova snaga trebala bi postići vrijednost od najmanje 40 GW.

Euroozastupnici su na ovotjednoj plenarnoj sjednici, uz izvješće o Europskoj strategiji za vodik, usvojili i zasebno izvješće o strategiji za integraciju energetskog sustava sa ciljem ubrzanja dekarbonizacije, osiguravanja ravnoteže mreža, izgradnje međupovezanosti, olakšavanja uvođenja obnovljivih izvora energije, razvoja digitalizacije i proširenja skladištenja i lokalne proizvodnje.

S obzirom na njegova svojstva vodik je dobro gorivo jer njegova uporaba u energetske svrhe ne uzrokuje emisije stakleničkih plinova (voda je jedini nusproizvod procesa), može se upotrebljavati za proizvodnju drugih plinova, kao i tekućih goriva, a postojeća infrastruktura (za prijevoz i skladištenje plina) može se prenamijeniti za vodik, navodi se na portalu Europskog parlamenta. (HINA)

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »