Vodeći OIE igrači pozivaju vlade da ponovno usklade mjere oporavka s Pariškim sporazumom

Ilustracija/Pixabay

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) pozvala je vlade da pojačaju napore za zeleni oporavak kao odgovor na pandemiju Covid-19. Poziv dolazi osam mjeseci nakon što je IRENA-ina Koalicija za akciju prvi put potaknula akciju kao odgovor na koronavirus. U ponovljenom pozivu za akciju, više od 100 vodećih igrača iz sektora obnovljivih izvora sada pozivaju vlade da isprave smjer. Postavljanjem energetske tranzicije zasnovane na obnovljivim izvorima energije u središte gospodarskog oporavka od Covida-19, vlade mogu donijeti ekonomsku otpornost i osigurati klimatski sigurnu budućnost.

Tijekom krize Covid-19, vlade su pokazale svoju sposobnost mobilizacije napora i paketa oporavka na povijesno neviđenim razinama. Iako su neke zemlje najavile ambicioznije klimatske obveze kao dio svojih mjera za postizanje održivih i otpornih ekonomija nakon Covida-19, mnoge druge tek trebaju poduzeti odlučne akcije kako bi krenule prema zelenom oporavku.

Do danas su zemlje G20 izdvojile najmanje 233 milijarde dolara za potporu sektoru fosilnih goriva i industriji ovisnoj o fosilnim gorivima. Te milijarde predstavljaju propuštenu priliku za ubrzanje energetske tranzicije i pokretanje dugoročnih radnih mjesta i prilika za ulaganja u trenutku kada su nam najpotrebniji. IRENA-in Program oporavka nakon Covida-19 pokazuje da ulaganja koja su strateški usmjerena na obnovljive izvore mogu svijet dovesti na klimatski siguran put i generirati šire društveno-ekonomske koristi. Svaki milijun dolara uložen u obnovljive izvore stvorio bi tri puta više radnih mjesta nego u fosilna goriva.

Nadovezujući se na svoj prethodni poziv na akciju objavljen u travnju 2020., Koalicija sada potiče vlade da resetiraju svoje prioritete oporavka kroz sljedećih šest akcija

1. Ponovno procijeniti poticajne mjere i ispravite smjer kako biste osigurali zeleni oporavak u skladu s globalnim klimatskim ciljevima.

2. Podignuti ambicije politike i razjasnite dugoročne planove za proizvodnju i potrošnju obnovljivih izvora, kako centralizirane, tako i decentralizirane.

3. Osigurati da energetska tržišta mogu omogućiti kontinuitet i potaknuti ulaganja i rast obnovljivih izvora.

4. Dati prioritet obnovljivoj energiji kao ključnoj komponenti industrijske politike.

5. Uskladiti politike rada i obrazovanja s pravednom energetskom tranzicijom.

6. Intenzivirati međunarodnu suradnju istovremeno prepoznajući obnovljivu energiju kao ključni dio rješenja.

Kroz ovih šest akcija,vlade mogu uskladiti svoj gospodarski oporavak od Covida-19 sa svojim klimatskim planovima, ispuniti svoje obveze iz Pariškog sporazuma i vratiti se iz krize snažnije nego ikad.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »