U probni rad puštena Vjetroelektrana Senj

Pritiskom gumba pokrenuta najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj / Foto: Vlada

Pritiskom gumba na daljinu premijer Andrej Plenković i kineski predstavnici pustili su danas u probni rad Vjetroelektranu Senj. Riječ je o najvećem vjetroparku u Hrvatskoj, koji uključuje izgradnju 39 vjetroagregata pojedinačne snage 4 MW na površini od 65 kilometara četvornih, od čega se 29 vjetroagregata nalazi na području Grada Senja, a 10 na području općine Brinje. Radovi na izgradnji vjetroparka počeli su 20. srpnja 2019. godine, a ovo je prva velika kineska investicija u Hrvatskoj vrijedna oko 200 milijuna eura, izvijestila je Vlada.

Vjetroelektranu je izgradila kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation, odnosno njihova hrvatska podružnica, koja je većinski vlasnik u senjskoj tvrtki Energija Projekt. Ukupna snaga budućeg vjetroparka bit će 156 MW, a godišnje će proizvoditi 530 milijuna kWh električne energije. Službeni početak rada očekuje se do kraja godine i operativno će se koristiti barem sljedeće 23 godine.

Plenković je projekt Vjetroelektrane Senj nazvao jednom od dviju temeljnih pista razvoja Hrvatske, Europe i svijeta – a to su zelena i digitalna tranzicija. „Ova investicija od 200 milijuna eura u čistu energiju zasigurno predstavlja projekt koji je vrijedan i bitan i za Hrvatsku i za Ličko-senjsku županiju i za ukupnu proizvodnju električne energije iz čistih i obnovljivih izvora“, poručio je premijer. Takav koncept energetskoga miksa, koji je dio Vladine politike, izrazito je važan u smislu održivoga razvoja i ispunjavanja hrvatskih ciljeva, koje je Plenković predstavio i na globalnoj konferenciji za borbu protiv klimatskih promjena COP-26 u Glasgowu. „S te smo strane na pravom putu i ovih 39 vjetroagregata ukupne priključne snage 156 MW, s godišnjom proizvodnjom od 0,5 TWh predstavljat će onaj bitni doprinos od 3,5 posto ukupne proizvodnje električne energije u Hrvatskoj“, istaknuo je.

Naglasio je da će to doprinijeti ostvarivanju cilja da Hrvatska do 2030. godine ima minimalno 32 posto udjela obnovljivih izvora energije. „Jedan od naših glavnih ciljeva je povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na 30 posto već iduće godine. Mislim da ćemo to ostvariti upravo ovakvim projektima i ovako velikom investicijom koju je Hrvatskoj dala kompanija Norinco, koja time postaje jedan od najvećih ulagača u zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj“, rekao je Plenković, dodavši da na ovaj projekt gleda u širem kontekstu – uz kontekst odnosa Hrvatske i Kine, tu je i kontekst hrvatskih napora za zelenom tranzicijom, borbom protiv klimatskih promjena, ali i ulaganja u jednu od važnih hrvatskih županija, najvećih teritorijem, a najmanjih populacijom.

Okupljenima se obratilo i više predstavnika kineske kompanije, predstavnik kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj, video pozivom iz Pekinga su se između ostalih javili i predsjednik Uprave tvrtke Norinco Jiao Kaihe te hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin.

“Ovim iznimno važnim projektom i velikim ulaganjem naša tvrtka produbljuje suradnju Kine i Hrvatske, ali i suradnju sa srednjom i istočnom Europom. Iznimno sam zadovoljan što imamo podršku obiju vlada, i kineske i hrvatske”, rekao je Kaihe.

Kako je istaknuto, za projekt u Senju i Brinju angažirano je više od 40 lokalnih podizvođača i dobavljača, kao i više od 260 domaćih radnika. Kineski predstavnici su naglasili da će projekt dati doprinos zelenom i niskougljičnom razvoju, lokalnoj zajednici, kao i produbljivanju odnosa između Hrvatske i Kine. Poručili su da će Kina ubrzati svoju zelenu tranziciju, kao i da će aktivno podupirati i produbljivati međunarodnu suradnju na području zelene ekonomije. Također, istaknuli su da kineski razvoj nije prijetnja, već može donijeti koristi cijelom svijetu, uključujući Hrvatsku.