Aljoša Pleić o modelu “Transparentno” u Poslovnom dnevniku

Aljosa_Poslovni

Budući da se obnovljive izvore energije pokušava prikazati kao glavne krivce za najavljeni porast cijena električne energije, udruženje je odlučilo javnosti prikazati naš nov i transparentni model poticanja obnovljivih izvora energije poznatiji i pod nazivom model Transparentno. To je u Poslovnom dnevniku učinio naš član Aljoša Pleić.

Kao što je istaknuto u članku naknade za obnovljive izvore energije do sada su se obračunavale na temelju projekcija razvoja obnovljivih izvora energije za buduće godine. Ispravnije bi bilo da se obračunavaju ne na temelju stvarno proizvedene energije iz obnovljivih izvora.

Transparentno izračunavanje naknada za obnovljive izvore

Ideja je da se od sada naknada za obnovljive izvore energije obračunava na mjesečnoj razini.  Na taj način bi svi građani na svojim računima mogu vidjeti koliko su energije potrošili iz kojeg izvora. Protiv takvog modela, kaže Aljoša Pleić,  vjerojatno ništa ne bi imali ni resorno ministarstvo niti HROTE. U medijima se špekulira da bi takav model mogao naštetiti opskrbljivačima:

“U medijima se špekulira da bi prema novom modelu samo jedan HEP platio milijardu kuna godišnje za naknadu za OIE. Svatko upućen zna da to ne bi platio HEP nego u konačnici potrošači koji to i sada plaćaju, samo što bi novi model omogućio da to bude puno transparentnije i da se vidi tko nudi i kakvu energiju”.

Čitav članak možete vidjeti u nastavku.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »