Godišnji rekord: Europa u 2019. instalirala 3,6 GW offshore vjetroelektrana

Godišnja instalacija offshore vjetroelektrana po zemlji (lijeva os) i kumulativni kapacitet u GW (desna os)/WindEurope

Prošla godina bila je nova rekordna godina za offshore vjetar (na moru) –  Europa je instalirala 3,6 GW u 2019. godini i sada ima 22 GW offshore vjetra, pokazuje novi izvještaj udruženja WindEurope ‘Offshore Wind in Europe: Key trends and statistics 2019.’

Na mrežu je stiglo 10 novih offshore vjetroelektrana u pet zemalja. Velika Britanija je imalo gotovo polovicu novog kapaciteta sa 1,7 GW, slijedi je Njemačka (1,1 GW), Danska (374 MW) i Belgija (370 MW). A Portugal je instalirao 8 MW plutajućih vjetroelektrana. Uz njih, nove plutajuće projekte razvijaju i Francuska, Velika Britanija te Norveška. Francuska planira aukciju za velike plutajuće vjetroelektrane 2021. godine.

Vjetroelektane na mreži, kraj 2019./WindEurope

Nadalje, vjetroelektrane na moru postaju sve veće: prosječna veličina se udvostručila, a danas najveća je vjetroelektrana Hornsea 1 u Velikoj Britaniji (1,2 GW). Također, Izvješće pokazuje i da troškovi vjetra na moru dalje znatno padaju te je danas jeftinija gradnja vjetroelektrana od elektrana na plin, ugljen ili nuklearnu energiju.

Europska komisija kaže da Europi treba između 230 i 450 GW offshore vjetra do 2050. godine da dekarbonizira energetski sustav i postigne ciljeve Green New Deala. Za to je potrebno da Europa instalira godišnje sedam GW novih offshore kapaciteta do 2030. godine, s porast do 18 GW godišnje do 2050. No trenutna razina novih postrojenja i ulaganja daleko je ispod toga.

U WindEurope ističu su veći brojevi izvedivi te napominju da nova strategija EU za offshore vjetar treba jasno utvrditi kako mobilizirati ulaganja potrebna za 450 GW. Trebalo bi, poručuju, osigurati glavni plan za razvoj mrežnih veza i pravo na pomorsko prostorno planiranje, što će zahtijevati sve bližu, odnosno veću suradnju država.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »