Ova solarna žirafa će s veseljem napuniti vaš električni automobil

Solarna žirafa - Giraffe 2.0
Solarna žirafa – Giraffe 2.0

Vjerujemo da vas je naslov zbunio, no Giraffe 2.0 je vrlo lijepa drvena instalacija sa solarnim panelima i vjetroagregatom zahvaljujući kojoj možete napuniti baterije svog električnog automobila. Solarna žirafa je proizvod švedske tvrtka InnoVentum, a prema referencama do sada su uspješno instalirane u Švedskoj i Maroku. 

 

Nakon solarne pande na red je došla i solarna žirafa

Nakon solarne elektrane u obliku pande red je došao na novu zanimljivu solarnu instalaciju, ovaj puta u obliku žirafe. Zamislite samo dizajnersku drvenu konstrukciju s 24 solarna panela i malim vjetroagregatom umjesto glave i dobili ste Giraffe 2.0. No nije samo riječ o lijepoj instalaciji švedske tvrtke InnoVentum već se unutar konstrukcije kriju i dva parkirna mjesta na kojima možete puniti električna vozila. Drugim riječima, ova žirafa nije samo lijepa instalacija već je možemo koristiti i kao parkirno mjesto za električna vozila u hladu solarnih panela. Što više od toga vlasnik električnog automobila može poželjeti?

 

Što se tiče specifikacija, ova instalacija zauzima 24,6 m2, a godišnje može proizvesti između 10 i 20 tisuća kilovat sati. Instalirana snaga panela nije poznata, a mali vjetroagregat postavljen na 12 metara visine ima snagu od 3,5 kW. Putem nje možete istovremeno puniti dva električna automobila s pomoću dva obična punjača od 22 kW. U snažnijoj verziji umjesto običnih punjača solarna žirafa dolazi s dva brza punjača od 50 kW. Zahvaljujući poziciji solarnih panela na konstrukciji solarna žirafa može iskoristiti Sunčevu energiju i do četiri sata dulje od klasičnih instalacija.

 

Pametan primjer korištenja domaćih izvora financiranja

Ova dizajnerska instalacija već je dobila nekoliko nagrada uključujući i nagradu za najbolji proizvodi na Energy Showu 2016. u Irskoj. Također ćemo istaknuti i nagradu švedskog udruženja za energiju vjetra. Isto tako, razvoj ove instalacije je i dobar primjer korištenja domaćih sredstava, budući da je njen razvoj djelomično financirala švedska energetska agencija. Za kraj jedino još ostaje istaknuti cijenu: ovakva instalacija košta otprilike 55 tisuća eura. To definitivno nije malo s obzirom na činjenicu da cijene solarnih tehnologija idu dolje. S druge strane, proizvođači spominju mogućnost korištenja poticaja i subvencija, što može ublažiti cijenu, no pitanje je trenutka u kojem ćemo tako nešto dočekati i u Hrvatskoj. Iako nam je korištenje što većih količina solarne energije zapravo u interesu.

Fotografija: InnoVentum / Flickr

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »