Solarna elektrana u obliku pande i druge zanimljive solarne instalacije

Solarna elektrana u obliku pande
Solarna elektrana u obliku pande

Doista je teško poistovjetiti solarne elektrane sa umjetničkim djelima. Ipak, nakon solarnih elektrana u obliku srca i Mickey Mousea u Kini je izgrađena i solarna elektrana u obliku pande. Elektrana je izgrađena u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). “Solarna elektrana panda” ima za cilj i promovirati obnovljive izvore energije i kinesku političku inicijativu “Jedan pojas, jedan put”.

 

Solarna elektrana u obliku pande ima i geopolitički značaj

Pogledamo li snimke velikih solarnih elektrana iz zraka djeluju nam se kao goleme crne fleke u krajoliku. Iako proizvode čistu energiju, nekako je do sada teško bilo govoriti o njihovoj estetici. Ipak, pravu malu revoluciju na tom polju napravila je kineska kompanija Panda Green Energy. Upravo su završili solarnu elektranu u obliku pande koja je postala kandidat za najdražesniju elektranu na svijetu. Instalirana snaga ove elektrane je 50 megavata, crni dijelovi predstavljaju panele od monokristalnog silicija, a svijetli od tankoslojnih solarnih panela.

Solarna elektrana panda

“Solarna elekrana panda” u kineskom Datongu

Prva solarna elektrana u obliku pande je tek prvi dio velike solarne elektrane koja bi u konačnici trebala imati instalirano 100 MW fotonaponskih panela. Uz elektranu izgradit će se i centar za mlade posjetitelje gdje bi djeca učila o obnovljivim izvorima energije. Ova bi elektrana tijekom planiranih 25 godina rada trebala ukupno proizvesti 3.2 milijarde kilovat sati električne energije, što će uštedjeti približno 1.056 milijuna tona ugljena. Osim svoje edukacijske uloge, ova je elektrana i geospolitički značajna jer predstavlja promociju za kinesku inicijativu Jedan pojas, jedan put.  U sklopu te inicijative krenuo je “Panda 100” program koji predviđa da “solarna elektrana panda” postane zaštitni simbol i predviđa instalaciju niza takvih elektrana u državama i područjima koja su članovi inicijative.

 

Možemo li uskoro očekivati brendirane solarne elektrane?

Kao što je spomenuto u uvodu ovo nije prva elektrana kojom je netko nešto želio poručiti. Prije nekoliko godina na pacifičkom otočju Nova Kaledonija instalirana je solarna elektrana snage 2 megavata u obliku srca. Ta je solarna elektrana nazvana “Srce Nove Kaledonije”, a instalacije je inspirirana nazivom obližnjeg područja šume mangrova “Coeur de Voh” u obliku srca. To područje predstavlja prepoznatljivo zemljopisno obilježje na otoku Grand Terre u Novoj Kaledoniji.  Jedna od prepoznatljivih solarnih elektrana je i Disneyjeva elektrana u obliku Mickey Mousea. Ova je elektrana sagrađena prošle godine blizu Disney World Resorta na Floridi i ima instaliranu snagu od 5 megavata.

Solarna elektrana u obliku pande, srca i Mickey Mousea

“Srce Nove Kaledonije” i Disneyjeva solarka u obliku Mickey Mousea

Čini se da su projektanti konačno prepoznali da solarne elektrane ne moraju biti dosadne crne fleke u krajoliku. Osim što proizvode ekološki prihvatljivu energiju očito je da mogu poslužiti i za ocrtavanje prepoznatljivih poruka. To znači da nakon srca, omiljenog lika iz crtića i pandi možemo očekivati pravi mali boom brendiranih solarnih elektrana. Zamislite recimo elektranu koja iz zraka ocrtava logo vašeg omiljenog brenda. Ne bi li bilo zanimljivo takvu solarnu elektranu vidjeti to u slobodnom prostoru? Ili recimo na krovu hale ili trgovačkog centra?

Fotografije: China Merchants New Energy, Panda Green Energy, Conergy, Duke Energy

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »