Koliko energije troši rudarenje kriptovaluta i je li vam potreban vlastiti izvor energije?

Rudarenje kriptovaluta - bitcoin
Rudarenje kriptovaluta – bitcoin

O najpoznatijim kriptovalutama kao što su ethereum ili bitcoin sve više se piše i govori. Veliki interes za njih vlada pogotovo otkada je vrijednost tih valuta skočila nebu pod oblake. Problem o kojem se nešto manje piše je potrebna količina energije za „proof of work“ ili dokaz rada u procesu koji se naziva rudarenje kriptovaluta.

 

Kolika je potrošnja energije za rudarenje kriptovaluta?

Velik problem u procesu rudarenja popularnih kriptovlauta je golema količina električne energije koja se troši. Istovremeno vrlo je vidljiva činjenica da ta količina doslovce iz dana u dan vidljivo raste. Jedno prosječno hrvatsko kućanstvo godišnje potroši nešto manje od tri tisuće kilovat sati električne energije. Istovremeno jedna je ethereum transakcija u trenutku pisanja članka trošila ravno 55 kilovat sati električne energije. To znači da za realizaciju pedesetak ethereum transakcija potrošimo istu količinu energije koliko i za pogon svih električnih uređaja u našem domu. Dodajmo tome da bitcoin kao najpopularnija valuta po transakciji troši četiri do pet puta više energije od ethereuma. To znači da jedna obitelj godišnje potroši električne energije otprilike jedanko koliko i „dokaz rada“ za malo više od deset bitcoina. Kako to izgleda rast potrebne količine energije možete vidjeti i na donjem grafu.

Rudarenje kriptovaluta - energija za bitcoin

Za rudarenje kriptovaluta treba razmisliti o vlastitom izvoru energije

Vremena kada se kriptovalute moglo rudariti bez specijalizirane opreme postala su prošlost o kojoj ćemo pričati našim unucima. Danas je za bilo kakav ozbiljniji pothvat potrebno imati vlastitu farmu RIG-ova.  RIG-ovi predstavljaju specijaliziranu računalnu opreme za rudarenje kriptovaluta. Za smanjenje troška električne energije mnogi razmatraju vlastitu proizvodnju električne energije iz vlastitog izvora. Za vlasnike velikih korporativnih mining pothvata posjedovanje vlastite hidroelektrane moglo bi se pokazati kao dobra investicija. Za nešto manje, nazovimo ih „kućne“ potrebe, prilikom planiranja investicije u opremu možda ne bi bilo loše u kalkulaciju ubaciti i ulaganje u vlastitu solarnu elektranu. U prilog toj ideji ide i činjenica da cijene solarne opreme iz godine u godinu sve više padaju, a posljednjih tjedana zbog ogromne potražnje u Kini svjedočili smo i prvoj globalnoj nestašici solarnih panela.

Sve u svemu rudarenje kriptovaluta zbog porasta vrijednosti postaje iz dana u dan sve atraktivniji posao. S druge strane ulaskom sve većeg broja ljudi to postaje sve složeniji i energetski zahtjevnija priča. Odabir vlastitog obnovljivog izvora energije može pridonijeti smanjenju troškova ulaganja za ulazak u ovakav posao.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »