Proizvodnja zelenog vodika trošit će trećinu struje 2050.

Foto: Terry Vlisidis/Unsplash

Prirodni plin bit će dominantno fosilno gorivo u 2050. godini, a gotovo trećina struje trošit će se na proizvodnju ‘zelenog vodika’, prognizirala je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

Potrošnja fosilnih goriva trebala bi se do sredine stoljeća smanjiti više od 75 posto, a nafte i plina još i prije, upozorila je IRENA, skicirajući uvjete za ograničenje rasta temperature na Zemlji na 1,5 stupnjeva Celzija, prema Pariškom klimatskom sporazumu, prenosi regionalni poslovni portal SEEbiz.eu. Do 2050. godine 30 posto struje trošit će se na proizvodnju ‘zelenog’ vodika, te vodika i njegovih derivata, poput e-amonijaka i e-metanola, navodi se u izvješću. Da bi se to postiglo, globalni kapaciteti elektrolizatora trebali bi poskočiti sa sadašnjih 0,3 na gotovo 5.000 GW.

Agencija upozorava da vlade još imaju priliku iskoristiti ogromne pakete poticaja postpandemijskog oporavka, koji su do sada uglavnom favorizirali fosilna goriva, i ubrzati energetsku tranziciju. Velika gospodarstva najavila su pakete ekonomskih poticaja koje će u ugljično relevantne sektore poput poljoprivrede, industrije, zbrinjavanja otpada, energetike i transporta izravno ubrizgati 4.600 milijardi dolara.

Manje od 1.800 milijardi dolara predviđeno je za zelena ulaganja, upozorava IRENA. Ta bi ulaganja do sredine stoljeća trebala poskočiti gotovo za trećinu, na 131 tisuću milijardi dolara, da bi se ostvarili zacrtani klimatski ciljevi. To u prosjeku znači nekih 4.400 milijardi dolara ulaganja godišnje. Ulaganja u zelenu energiju donijela bi ogromnu korist društvu i ekonomiji, ističu, jer će kreirati gotovo tri puta više radnih mjesta po potrošenih milijun dolara nego fosilna goriva.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »