OIEH i Pokret otoka organiziraju prvu konferenciju posvećenu Sunčevoj energiji

PopunjeniDaniSunca

Obnovljivi izvori energije Hrvatske i Pokret otoka organiziraju prvu konferenciju posvećenu korištenju Sunčeve energije ‘DANI SUNCA‘, koja će se održati 30. rujna i 1. listopada 2021. u gradu Hvaru (konferencija počinje 30. rujna u 18 sati i završava 1. listopada u 18 sati).

Konferencija će na jednom mjestu okupiti ključne dionike energetske tranzicije u Hrvatskoj te kroz zajedničku raspravu pokušati pronaći mogućnost učinkovitijeg korištenja Sunčeve energije i snažnijeg razvoja projekata. Predstavnici ministarstava, institucija, akademske zajednice, proizvođača opreme, bankarskog sektora, investitora, županija i lokalnih zajednica o projektima korištenja solarne energije govorit će kroz središnje teme (panele), prepoznate kao ključne za snažnije korištenje bogatog prirodnog potencijala:

  • Europska i nacionalna strategija za zelenu tranziciju

Europski zeleni plan usmjeren je na održiv rast koji uključuje tranziciju prema pravednom društvu s modernim, resursno održivim i konkurentnim gospodarstvom s neto nula emisija CO2 u 2050. Provedba Zelenog plana na nacionalnoj razini velik je izazov za sve članice EU-a, pa tako i za Hrvatsku. Zelena tranzicija u Hrvatskoj ostvarit će se prelaskom na čistu energiju, poticanjem zelenih ulaganja, jačanjem samodostatnosti u proizvodnji hrane te razvojem održivog i kružnog biogospodarstva. Potencijale imamo, ciljevi su postavljeni, sredstva su nam na raspolaganju, no jesu li ambicije dovoljne? Koliko smo spremni na pretvaranje klimatskih i ekoloških ambicija u stvarne projekte? Kakve nam reforme predstoje i što donose novi zakonodavni okviri? Gdje su nam prilike, potencijalne zamke, a gdje najveći izazovi?

  • Stanje i budućnost fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj

Europa je na putu da postane prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu, a solarna energija može pomoći u postizanju tog cilja. Solar, prema svim predviđanjima, čekaju svijetli dani. Pad troškova i nove energetske politike glavni su razlozi za optimistične prognoze velikog rasta broja i instalirane snage sunčanih elektrana do kraja ovog desetljeća. Hrvatska je s razvojem fotonaponskih elektrana krenula prije 10-ak godina i još uvijek je ostao veliki neiskorišteni potencijal koji privlači veliki interes. Možemo li ostvariti sve očekivane projekte sukladno prostornim i okolišnim uvjetima? Gdje su još razvojne, proceduralne i administrativne boljke i na koji ih način riješiti? Kojim tempom možemo povećati  korištenje solarne energije?  

  • Solarne tehnologije u Hrvatskoj

Način korištenja Sunčeve energije odavno je stekao širu pažnju javnosti, a razvoj tehnologija zasnovanih na korištenju Sunčeve energije i njihova komercijalna upotreba u stalnom su porastu. Od suvremenih solarnih tehnologija danas se očekuje inovativnost, pouzdanost, ekološka prihvatljivost i kompatibilnost s pametnim mrežama. Bez takvih rješenja nema uspješne energetske tranzicije. Stoga je potrebno poticati na inovacije i istraživanja te sustavno ulagati u edukaciju. Gdje je Hrvatska u odnosu na ostatak svijeta kada je riječ o novim solarnim tehnologijama? Što sve rade i kakva rješenja razvijaju domaći proizvođači? Je li dovoljno kvalitetna i sustavna suradnja između gospodarstva i akademske zajednice?

  • Primjena solara u gospodarstvu, industriji i poduzetništvu

Osim iskorištavanja Sunčeve energije za potrebe kućanstava, kao što su zagrijavanje prostora, vode ili proizvodnja električne energije, sve se više prepoznaje mogućnost njezinog korištenja u automobilskoj industriji, poljoprivredi, građevinskom sektoru, rudarstvu, proizvodnji vodika, itd. Solarna energija je u sinergiji s brojnih sektorima i može odgovoriti na mnoge energetske zahtjeve. Gdje je ta sinergija najizraženija u hrvatskom gospodarstvu? Može li solarna energija donijeti veću konkurentnost gospodarstva, smanjiti troškove i stvoriti novu dodanu vrijednost?Kako pametno i inovativno iskoristiti sav hrvatski solarni potencijal?

  • Ekonomsko-financijska održivost projekata

Pravna sigurnost, pojednostavljeni administrativni procesi i održiva financijska konstrukcija neki su od ključnih elemenata koji jamče uspjeh u realizaciji OIE projekata. Iako investitore u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora znatno više muči administracija, financijska konstrukcija itekako je bitan element u realizaciji projekata. Financijske institucije postrožuju pravila, traže veće garancije, prilagođavaju se ‘zelenim’ trendovima te sve više podržavaju ekološki prihvatljive i održive projekte u svim područjima OIE. U kakve će projekte ulagati banke i fondovi u Hrvatskoj i koji su njihovi kriteriji? Što je potrebno za veći angažman kapitala i sigurnost njegovog povrata? Kako osigurati održivost projekata?

  • Uloga građana i JLS u zelenoj tranziciji

Jedinice lokalne samouprave imaju značajnu ulogu u tranziciji na potpuno obnovljivu energiju i njihova podrška itekako je važna. Lokalne vlasti primjenjuju nacionalna pravila na lokalnoj razini, stoga je od iznimne važnosti njihovo aktivno sudjelovanje u kreiranju tranzicijskih politika i lokalnih strategija. Potrebno je educirati građane i potaknuti ih na pojedinačna i zajednička ulaganja u projekte OIE. Također, potrebno im je omogućiti jednostavnost i pristupačnost korištenja OIE kako bi se snažnije razvijala distribuirana proizvodnja energije. Kako ojačati ulogu lokalnih zajednica u realizaciji projekata na njihovom području? Kakva je dosadašnja suradnja investitora i lokalnih zajednica? Kako iskoristiti sve veći interes građana za sudjelovanjem u zelenoj tranziciji?

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »