Obnovljivi izvori mogli bi pokriti više od jedne trećine potražnje za energijom u srednjoj i JI Europi

Ilustracija/Pixabay

U roku od deset godina ekonomije srednje i jugoistočne Europe mogle bi pokriti 34 posto svoje rastuće potražnje za energijom obnovljivim izvorima i to na troškovno konkurentan način, utvrđeno je u novom izvješću Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA).

Njihov plan za obnovljivu energiju za energetsko povezivanje srednje i jugoistočne Europe (CESEC) – Renewable Energy Prospects for Central and South-Eastern Europe Energy Connectivity (CESEC), objavljen danas na sastanku ministara CESEC-a čiji su domaćini bili Europska komisija i hrvatsko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, pokazuje da bi ubrzanje korištenja obnovljivih izvora energije u regiji moglo uštedjeti građanima troškove energije za tri milijarde eura godišnje 2030. Uz to, ekonomska vrijednost izbjegnute štete po zdravlje, okoliš i klimu mogla bi potaknuti ukupne koristi za društvo do 35 milijardi eura godišnje u 2030. godine.

IRENA-in put energetske tranzicije za regiju procjenjuje da su potrebna dodatna ulaganja od 78 milijardi eura do 2030. godine, kako bi se članovima CESEC-a omogućilo da izgrade energetski sustav koji se znatno manje oslanja na uvezena fosilna goriva, a istovremeno isporučuje energiju po konkurentnim troškovima. Osim toga, ubrzanjem iskorištavanja obnovljivih izvora u regiji smanjile bi se dodatne emisije stakleničkih plinova za 21 posto više od planiranog.

U IRENA-inom scenariju se, nadalje, naglašava da stavljanjem ulaganja u energetsku tranziciju, propisa i politika u središte gospodarskog razvoja, državne administracije mogu istovremeno ublažiti socioekonomski učinak pandemije Covid-19, stimulirati zeleni oporavak i održivo otvaranje novih radnih mjesta te ubrzati transformaciju energetskog sektora.

Agencija procjenjuje da sve članice CESEC-a imaju velik potencijal za ubrzavanje primjene obnovljivih izvora energije tijekom sljedećeg desetljeća izvan trenutno zadanih ciljeva. Prema njihovom scenariju, povećavanjem kapaciteta udio obnovljivih izvora u energetskom miksu u članicama CESEC-a dosegnuo bi od 23 do 56 posto u 2030. godini.

Udio obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji energije, CESEC/IRENA

Za prelazak na moderne, čiste, konkurentne i regionalno integrirane energetske sustave bit će potrebne odlučne mjere na nacionalnoj i regionalnoj razini. Razvoj dugoročne vizije u nacionalnim planovima ključan je i može biti važan prvi korak. No, mobilizacija potrebnih ulaganja ovisit će i o usvajanju odgovarajućih regulatornih i tržišnih okvira. Bliža suradnja sa susjedima također bi mogla pomoći članovima CESEC-a da smanje troškove i iskoriste sinergiju regionalnog pristupa, navodi IRENA-a.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »