Objavljen poziv za ulaganja u digitalnu i zelenu tranziciju vrijedan 1,14 milijardi kuna

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja/Foto: Vlada

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je poziv za dostavu projektnih prijedloga ‘Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju’, vrijedan 1,14 milijardi kuna. Taj natječaj namijenjen je sufinanciranju povećanja proizvodnih kapaciteta, zelene i digitalne tehnologije kod mikro, malih i srednjih poduzetnika, objavila je Vlada RH.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da je cilj pomoći u sanaciji krize u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 i pripremi zelenog, digitalnog i otpornog gospodarskog oporavka.

Od 20. travnja otvoren je poziv za dostavu projektnih prijedloga za jačanje poduzeća o ulaganjima u zelenu i digitalnu tranziciju.

Državna tajnica u ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman izvijestila je da su u okviru poziva moguća ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu kojima se povećavaju proizvodni kapaciteti. U tom slučaju radi se o 35 posto ulaganja bespovratnih sredstava za srednje poduzetnike, odnosno 45 posto za mikro i male poduzetnike.

Drugi dio potpora odnosi se na inovacije procesa i organizaciju poslovanja gdje je moguće zatražiti maksimalno tri milijuna kuna, odnosno 50 posto intenziteta potpore. Poduzetnici mogu prijaviti i potpore za usavršavanje i to 60 posto prihvatljivih troškova za srednja poduzeća, a ako se radi o radnicima s invaliditetom onda je taj postotak 70 posto i maksimalno do milijun kuna. Moguće je financirati i savjetodavne odnosno konzultantske aktivnosti, također do milijun kuna.

Peta komponenta su potpore male vrijednosti gdje je moguće financirati troškove pripreme tehničke dokumentacije s kojom će se prijavitelj prijaviti na ovaj poziv. Maksimalni intenziteti u toj kategoriji idu do 75 posto, a moguće je tražiti i sredstva za nabavu i ugradnju opreme za obnovljive izvore energije.

Covid kriza je, prema riječima ministra Ćorića, ukazala na strukturne izazove s kojima se suočavamo desetljećima, a provedba natječaja trebala bi pomoći da bilo koju sljedeću krizu dočekamo spremniji, odnosno otporniji. To posebno, kako je rekao, vrijedi za industriju odnosno poboljšanje njezinih proizvodnih kapaciteta, tehnološke opremljenosti i digitalizacije.

“S 1,14 milijardi kuna namjeravamo omogućiti sufinanciranje upravo povećanja proizvodnih kapaciteta, zelene i digitalne tehnologije kod naših mikro, malih i srednjih poduzetnika” rekao je Ćorić, dodavši da će ukupna svota s ulaganjima poduzetnika bitno premašiti dvije milijarde kuna.

Ćorić je istaknuo da će iznos financiranja biti od 500 tisuća do 7,5 milijuna kuna po subjektu, a proizvođačka industrija odabrana je zato što je Vlada svjesna da je vanjskotrgovinska bilanca u podbilanci roba u dubokom deficitu, i to već desetljećima. “Upravo u ulaganju u proizvodne kapacitete prerađivačke industrije i dizanje njezine konkurentnosti možemo učiniti da taj negativni saldo u podbilanci roba bude manji”, dodao je, uz napomenu da se radi o najvećem natječaju svoje vrste do sada.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »