Nacrt Direktive EU o obnovljivoj energiji potvrđuje cilj od 38-40% za 2030.

Foto: Pixabay

Rani nacrt predstojeće EU Direktive o obnovljivoj energiji potvrđuje cilj bloka da do 2030. godine čak 38-40 posto energije dobiva iz obnovljivih izvora, što bi približno udvostručilo udio sunčeve energije, vjetra i ostalih obnovljivih izvora u europskom energetskom miksu do kraja desetljeća, doznaje Euractiv. Revidirana direktiva Europske komisije o obnovljivoj energiji bit će predstavljena 14. srpnja kao dio šireg paketa zakona namijenjenih ispunjavanju ažuriranih klimatskih ciljeva bloka za 2030. godinu.

Prije samo dva tjedna kreatori politike dogovorili su se o novom europskom klimatskom zakonu koji po prvi put čini cilj klimatske neutralnosti bloka 2050. pravnom obvezom za EU. Novi zakon također postavlja cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

Aktualna Direktiva zadnji put je ažurirana 2018. godine i ima za cilj 32 posto udjela obnovljivih izvora u energetskom miksu EU-a do 2030. Povećavanje ovog cilja na 38-40 posto znači gotovo udvostručenje udjela obnovljivih izvora koji trenutno osiguravaju oko 20 posto energetskih potreba bloka.

SolarPower Europe je izrazio frustraciju zbog predviđenog cilja Komisije od 38-40 posto, rekavši da je mogao biti veći. Smatraju da je dostizanje 45 posto obnovljive energije do 2030. moguće i da bi postavilo EU na ekonomičnu putanju da postane klimatski neutralan kontinent prije 2050. No, da bi se do toga došlo, napominju da pregled Direktive o obnovljivoj energiji mora riješiti preostala pitanja oko postupka izdavanja dozvola za projekte obnovljivih izvora energije i poboljšati regulatorni okvir.

Slično govore i u udruženju WindEurope. Pozdravljaju ambiciozniji cilj Komisije za 2030., ali također inzistiraju na rješavanju postupaka za izdavanje dozvola kako bi se ubrzao razvoj vjetroelektrana, kako na kopnu, tako i na moru. Kako bi se ubrzali postupci, WindEurope poziva Europsku komisiju da usporedi najbolje prakse iz zemalja članica EU i promiče one uspješne.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »