Victoria Zinchuk u 1 na 1: EBRD će u Hrvatskoj najviše ulagati u sektor obnovljivih izvora energije

Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, gostovala je u talk showu Romana Bolkovića – 1 na 1

Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, jučer je bila gošća u talk showu Romana Bolkovića – 1 na 1. Govorila je o tome što EBRD može ponuditi Hrvatskoj, zašto Hrvatska ne koristi svoje potencijale, kakvi su hrvatski poduzetnici, koje reforme Hrvatska mora učiniti, kakav je odnos EBRD-a spram javnog i privatnog sektora…

Zinchuk je prvo opisala vlastiti poslovni put, objasnila je koja je uloga EBRD-a i po čemu se razlikuju od ostalih institucija, a dala je i svoje impresije o Hrvatskoj: “Jedno me iznenadilo i još me iznenađuje. Iz nekog razloga ne volite slaviti uspjeh. Mnogo se govori o onome što ne valja, ali nedovoljno se govori o onome što je pozitivno, o prilikama i hrvatskim tvrtkama, o pojedincima koji mijenjaju svijet. Mislim da morate znati riskirati, reći što mislite, morate znati prihvatiti povratne informacije. Katkad te informacije nisu ugodne kao što bismo htjeli. No, ako želite uspjeti, morate riskirati”, poručila je Zinchuk.

Na pitanje što EBRD može ponuditi Hrvatskoj, kakve projekte treba imati da to EBRD-u bude zanimljivo, odgovorila je da se ne radi se o tome da biraju projekte koji su im zanimljivi, nego projekte koji će ostaviti trag: “Tu se vjerojatno razlikujemo od drugih ponuđača kapitala. Recimo, dugo surađujemo s HAC-om. Restrukturiranju tvrtke pridonijeli smo financijski, no pomogli smo i u stvaranju infrastrukture kojom se svi koristimo. Kad smo kod privatnog sektora, želimo se pobrinuti da u suradnji s nama pridonose promjenama. Bilo da je to obiteljska tvrtka u kojoj vlasnik razmišlja o tome da tvrtku preda novom naraštaju pa mora smisliti kako oformiti dobro korporativno upravljanje, bilo da je riječ o financijskoj instituciji koja razmišlja o plasiranju novih proizvoda na tržište. Primjerice, lani smo odobrili kredit od 100 milijuna dolara za održivi turizam. Ne samo turizam nego za održivi turizam. U to je uključena i savjetodavna uloga tvrtkama. To su projekti koje vrlo rado financiramo. No, katkad je teško pronaći takve projekte jer nisu svi klijenti, bilo iz javnog, bilo iz privatnog sektora, spremni na promjenu ponašanja ili na nove načine poslovanja”, konstatirala je Zinchuk. 

Priznala je da ju je dolaskom u Hrvatsku iznenadilo koliko često ljudi govore o potencijalu. “Rasprava o potencijalu traje i nikad neće završiti. Uspavana ljepotica? Hrvatska je svakako ljepotica. Postoji mogućnost da zemlja mogućnosti bude još i ljepša. Zašto? Mislim da se vraćamo na ono što sam već rekla. Morate riskirati, morate nešto ostvariti. Ja se ne pitam zašto nešto ne ide, zašto se ne ostvaruje potencijal. Ja se pitam gdje su projekti, gdje su djela, gdje su akcije koje možemo provesti mi kao pojedinci, kao društvo, kao političari, kao zajmodavci kako bi se sav taj potencijal ostvario”, istakla je direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Govoreći o odnosu EBRD-a prema javnom i privatnom, rekla je da se banka u Hrvatskoj u 25 godina osigurala četiri milijarde eura, a više od 70 posto išlo je privatnom sektoru: “Za nas je privatni sektor osnova gospodarstva. S javnim sektorom surađujemo jer morate imati osnovnu infrastrukturu i sofisticiraniju infrastrukturu kako bi se privatni sektor mogao razvijati. U prošlosti smo mnogo ulagali u infrastrukturu, u velike luke u Hrvatskoj, autoceste. No, u isto se vrijeme fokusiramo na razvoj privatnog sektora. Sama vlada dugoročno ne može stvarati radna mjesta. To je zadatak privatnog sektora. Nije to samo zaključak EBRD-a, ali mala i srednja poduzeća osnova su svakog gospodarstva. Mislim da u Hrvatskoj tri četvrtine radnih mjesta stvaraju mali i srednji poduzetnici. Što se tiče gospodarske proizvodnje, ona se kreće oko 50 posto. Iz te se perspektive nameće pitanje: Trebaju li institucije poput naše surađivati s vladom i javnim sektorom ili i s privatnim sektorom? Odgovor je s privatnim sektorom. Predani smo tomu da osiguravamo i financiranje i nužno savjetovanje”, naglasila je.

Kada je riječ o savjetovanju malih i srednjih poduzetnika, napomenula je da rade s poduzetnicama, s manjim tvrtkama koje traže međunarodno savjetovanje i mjesna stručna znanja. No, nude pomoć i udrugama te gospodarskim udruženjima. “Htjela bih da se tu više angažiramo. Angažman nije veći jer je do sada bilo teško pronaći udruge koje žele unositi promjene, koje se žele zalagati i u vladi i u privatnom sektoru kako bi u svojim sektorima uvele promjene. Ovdje smo se udružili s Obnovljivim izvorima energije Hrvatske. Surađujemo od kraja prošle godine. Očekujemo velike rezultate tijekom ove godine”, rekla je Zinchuk.

Govoreći o ulaganjima u Hrvatskoj, naglasila je da za EBRD najviše potencijala ima, iako u njega još nije toliko uloženo, sektor obnovljive energije: energija vjetra, solarna energija, geotermalna energija, čak i recikliranje: “To su projekti u kojima vidim najveći potencijal. No, najviše ćemo ulagati u energiju vjetra i solarnu energiju, u usporedbi s drugim sektorima”, poručila je Zinchuk. 

A što može osobno ponuditi Hrvatskoj? “Znam da sam ovdje na određeno. Ostale su mi još dvije i pol godine. Fokusiram se na dva područja: urbanu revitalizaciju koju sam spomenula, a nastavit ću i rad s udruženjem Obnovljivi izvori energije Hrvatske te s privatnim sektorom kako bi se segment obnovljive energije razvijao mnogo brže. Posvetit ću se tim područjima. Mislim da se to zaista isplati. Uz to, shvatila sam još nešto. Kako bismo postigli promjene, svatko od nas mora nešto učiniti. Zbog toga sam mentorica brojnim tvrtkama u Hrvatskoj. Govorili ste o poslovanju u tradicionalnom društvu. Ja sam mentorica zadružne pivovare na čijem su čelu dvije žene iz Zadra i koja proizvodi piva Plavuša i Neposlušna. Zar je takvo društvo konzervativno? One su dvije uspješne mlade žene. Time se bavim u slobodno vrijeme, da se tako izrazim. Počela sam držati predavanja na sveučilištima jer je važno da me čuju mladi koji mogu provesti sve te inovativne ideje. Mladi moraju učiti na pozitivnim primjerima. To je to što mogu učiniti. Profesionalno, pridonijet ću promjenama u Hrvatskoj. No, mogu ostaviti i ljude koji će reći da je netko uložio u promjene u njihovu životu”, rekla je Zinchuk.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »