Hoće li stakleni solarni sustavi označiti budućnost arhitekture?

solarno staklo_istaknuta

Prvi stakleni solarni sustavi započeli su s primjenom prije nekoliko godina kao prozorski sustavi. Nakon toga imali smo prilike vidjeti i neke krovne izvedbe, a nedavno su predstavljeni i prvi solarni stakleni blokovi. Oni danas više nisu novost, ali su tehnologija koja se konstantno razvija. Novi oblici i efikasniji sustavi omogućiti će zanimljivija rješenja u budućnosti koja bi mogla promijeniti način na koji gledamo gradnju efikasnih objekata.

 

Stakleni solarni sustavi kriju zanimljivu tehnologiju

Jedna od vodećih kompanija na području transparentnih solarnih sustava, SolarWindow Technologies, koristi tzv. organske fotonaponske solarne ćelije (engl. organic photovoltaic solar ili OPV). Takvi sustavi sačinjeni su od ultratankih ćelija tvornički izrađenih uglavnom od ugljikovodičnih materijala. Djeluju na način da pretvaraju Sunčevu svjetlost u električnu energiju s pomoću fotoelektričnog efekta.

Stakleni solarni sustavi - Solar window

Konstantan razvoj OPV tehnologija omogućava spajanje ćelija na staklene i plastične površine. Početkom godine kompanija je predstavila i prve tekuće premaze aplicirane na fleksibilna tanka stakla, predstavivši nove mogućnosti za komercijalnu primjenu. Ono po čemu je ova tehnologija drugačija je mogućnost primjene u sunčanim, zasjenjenim ali i unutrašnjim prostorima. Dodatno, kompanija ističe kako je primjenom ove tehnologije moguće smanjiti 12 puta više emisija u odnosu na standardne fotonaponske sustave.

 

 

Solarni stakleni blokovi kao solarni sustav i toplinska izolacija

Solarni blokovi najnovija su tehnologija koja predstavlja koji je osmišljena na Sveučilištu Exeter. Riječ je o staklenim kvadratnim ciglama koje sadrže tzv. optičke vodiče. Maleni sustavi su zamišljeni tako da usmjeravaju svjetlost koja pada na bilo koji kraj cigle točno na malu ćeliju smještenu unutar cigle. Usmjeravajući svjetlost na manju površinu dobiva se veća količina energije od onoga što bi inače ta površina mogla dati. Dodatna prednost je i sama debljina cigle koja zapravo predstavlja toplinsku izolaciju. Same jedinice, naziva solar squared units, reklamiraju se kao jedinice koje pružaju besplatnu svjetlost, besplatnu energiju i besplatnu toplinsku izolaciju.

Stakleni solarni sustavi - solarne staklene cigle

 

Budućnost solarnih staklenih sustava je krajnje izvjesna

Možemo zaključiti da su stakleni solarni sustavi zanimljivo područje tehnologija koje bi mogle naći svoje mjesto pod Suncem na širokom području primjene od privatnih kuća na dalje. To su tehnologije koje su i dizajnerski i arhitektonski zanimljive i mogu pronaći široku upotrebu. Očekujemo da će u budućnosti slične tehnologije koje su u fazama prototipa uskoro ugledati svjetlo dana i postati financijski konkurentne.

 

Fotografije: Build SolarOnyx Solar

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »