Parlament podržava Europski zeleni plan, zalaže se za još ambicioznije akcije

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen/EP
Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen/EP

Europski parlament danas je usvojio stajalište o Europskom zelenom planu koji je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila na plenarnoj sjednici u prosincu prošle godine, priopćili su iz EP-a. Zastupnici pozdravljaju Europski zeleni plan i podupiru ambiciozan plan održivog ulaganja kojim će se olakšati financijska opterećenja u tom procesu. Pozivaju i na primjereno financiran mehanizam za pravednu tranziciju.

Parlament želi da budući zakon o klimatskim promjenama bude ambiciozniji u pogledu ciljeva smanjenja emisija do 2030. (55 posto do 2030. u odnosu na 1990., umjesto „najmanje između 50 posto i 55 posto”, kao što je predložila Komisija). EU bi o tim planovima trebao odlučiti puno prije konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati u studenome. Osim toga, zastupnici žele da se ustanovi i cilj za 2040. kako bi se osiguralo da EU bude na pravom putu u ostvarivanju klimatske neutralnosti do 2050.

Kako bi se spriječilo „istjecanje ugljika“ uzrokovano razlikama u ambicijama u pogledu klimatske neutralnosti diljem svijeta, Parlament poziva na uspostavu mehanizma prilagodbe ograničenja emisija ugljika u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Zastupnici su naglasili da će izmijeniti zakonodavne prijedloge za postizanje ciljeva Zelenog plana. Upozorili su i da je do lipnja 2021. potrebno utvrditi ambicioznije ciljeve u pogledu obnovljive energije i energetske učinkovitosti te provesti reviziju ostalog zakonodavstva EU-a u području klime i energetike.

„Parlament je velikom većinom podržao prijedlog Komisije za Zeleni plan i pozdravlja činjenicu da će postojati dosljednost između politika Unije i ciljeva Zelenog plana. Na poljoprivredu, trgovinu i gospodarsko upravljanje te ostala područja politika morat će se sada gledati i analizirati imajući na umu Zeleni plan”, rekao je Pascal Canfin (RE, FR), predsjednik Odbora za okoliš.

Poruke Europskog parlamenta za pravednu i uključivu tranziciju:

  • Budući zakon o klimatskim promjenama mora biti ambiciozniji u pogledu ciljeva smanjenja emisija do 2030.
  • Potrebno je ustanoviti i cilj za 2040. kako bi se osiguralo da EU bude na pravom putu u ostvarivanju klimatske neutralnosti do 2050.
  • Do lipnja 2021. potrebno je utvrditi ambicioznije ciljeve u pogledu obnovljive energije i energetske učinkovitosti te provesti reviziju ostalog zakonodavstva EU-a u području klime i energetike

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »