Parlament podržava Europski zeleni plan, zalaže se za još ambicioznije akcije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen/EP
Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen/EP

Europski parlament danas je usvojio stajalište o Europskom zelenom planu koji je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila na plenarnoj sjednici u prosincu prošle godine, priopćili su iz EP-a. Zastupnici pozdravljaju Europski zeleni plan i podupiru ambiciozan plan održivog ulaganja kojim će se olakšati financijska opterećenja u tom procesu. Pozivaju i na primjereno financiran mehanizam za pravednu tranziciju.

Parlament želi da budući zakon o klimatskim promjenama bude ambiciozniji u pogledu ciljeva smanjenja emisija do 2030. (55 posto do 2030. u odnosu na 1990., umjesto „najmanje između 50 posto i 55 posto”, kao što je predložila Komisija). EU bi o tim planovima trebao odlučiti puno prije konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati u studenome. Osim toga, zastupnici žele da se ustanovi i cilj za 2040. kako bi se osiguralo da EU bude na pravom putu u ostvarivanju klimatske neutralnosti do 2050.

Kako bi se spriječilo „istjecanje ugljika“ uzrokovano razlikama u ambicijama u pogledu klimatske neutralnosti diljem svijeta, Parlament poziva na uspostavu mehanizma prilagodbe ograničenja emisija ugljika u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Zastupnici su naglasili da će izmijeniti zakonodavne prijedloge za postizanje ciljeva Zelenog plana. Upozorili su i da je do lipnja 2021. potrebno utvrditi ambicioznije ciljeve u pogledu obnovljive energije i energetske učinkovitosti te provesti reviziju ostalog zakonodavstva EU-a u području klime i energetike.

„Parlament je velikom većinom podržao prijedlog Komisije za Zeleni plan i pozdravlja činjenicu da će postojati dosljednost između politika Unije i ciljeva Zelenog plana. Na poljoprivredu, trgovinu i gospodarsko upravljanje te ostala područja politika morat će se sada gledati i analizirati imajući na umu Zeleni plan”, rekao je Pascal Canfin (RE, FR), predsjednik Odbora za okoliš.

Poruke Europskog parlamenta za pravednu i uključivu tranziciju:

  • Budući zakon o klimatskim promjenama mora biti ambiciozniji u pogledu ciljeva smanjenja emisija do 2030.
  • Potrebno je ustanoviti i cilj za 2040. kako bi se osiguralo da EU bude na pravom putu u ostvarivanju klimatske neutralnosti do 2050.
  • Do lipnja 2021. potrebno je utvrditi ambicioznije ciljeve u pogledu obnovljive energije i energetske učinkovitosti te provesti reviziju ostalog zakonodavstva EU-a u području klime i energetike