Newsletter, 5. veljače 2020.

Je li zelena ekonomija šansa za reindustrijalizaciju Hrvatske i ima li kod nas uistinu potencijala, plana, volje, ambicije za zelenu industrijsku revoluciju? „Briga o okolišu pitanje je koje se provlači kroz europske strateške dokumente već nekoliko desetljeća. Ostvarivanje nekih od ciljeva koje je EU zacrtao u ovom području zahtijeva prilagodbu postojećih tehnologija, ali i prelazak na nove tehnologije koje su neutralne prema okolišu. Hrvatska prema podacima posljednjeg Eco-innovation scoreboarda Europske unije zapravo u ovom području ne stoji loše i prema većini pokazatelja nalazi se blizu EU prosjeka ili ga premašuje. Posebice se to odnosi na inovacije s koristima za okoliš te izvoz, prihode i zaposlenost u tzv. ekološki intenzivnim industrijama po čemu smo ispred većine zemalja središnje i istočne Europe, ali i nekih »starih« članica EU. Međutim, to su uglavnom rezultati napora privatnog sektora, i prema javnim ulaganjima u istraživanje i razvoj u području okoliša smo na začelju Europske unije“, tumači ekonomist i izvanredni profesor Nebojša Stojčić sa Sveučilišta u Dubrovniku. To, ističe nadalje, zabrinjava zato što tzv. zeleni proizvodi predstavljaju sektore budućnosti i trend kojem se veliki broj etabliranih proizvođača još uvijek prilagođava pa su troškovi ulaska niži nego u etabliranim sektorima.

Pored trgovine energentima i opskrbe, MET Grupa ima ambiciozne planove u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora u središnjoj i istočnoj Europi. „Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i projekti energetske učinkovitosti spadaju u strateške interese MET Grupe. Dosad su provedeni različiti projekti u tom segmentu na brojnim tržištima na kojima djelujemo, što nam daje potrebna iskustva i znanja, primjenjiva u Hrvatskoj. Intenzivno radimo na pronalasku dobrih projekata i vjerujem da ćemo se uskoro i u Hrvatskoj aktivirati po tom pitanju, imajući u vidu da, ubrzanim razvojem tehnologija, uspješnost takvih projekata sve manje ovisi o državnim subvencijama. Trebalo je neko vrijeme da se tehnologije sustava, temeljene na obnovljivim izvorima, afirmiraju u svakodnevnoj upotrebi. U početku su subvencije bile brojne i davale su se gotovo svakom projektu. Tvrtke su danas spremnije ulagati, a prisutan je i trend brendiranja tvrtki kao potrošača ili proizvođača zelene energije“, kaže Mario Matković, član Uprave tvrtke MET Croatia.

Tijekom konferencije BlueInvest Day u Bruxellesu potpredsjednica EIB-a Emma Navarro i povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius pokrenuli su investicijski fond za plavo gospodarstvo u vrijednosti od 75 milijuna eura. Fondom BlueInvest upravljat će Europski investicijski fond i njime će se osigurati financijska sredstva za druge fondove koji su strateški usmjereni na inovativno plavo gospodarstvo i pružaju mu potporu. Taj sektor može imati važnu ulogu u ostvarenju cilja prelaska na ugljično neutralno gospodarstvo do 2050.

Britanska tvrtka za razvoj proizvoda Cambridge Design Partnership i tvrtka Solivus dizajnirale su zakrivljeni solarni modul. Dizajn je zasnovan na Solivusovoj želji da ‘stvori proizvod toliko atraktivan da bi ga ljudi rado imali u svom vrtu’.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: