ASEC 2018. i obnovljivi izvori energije

asec2018

7. ožujka počeo je ASEC 2018 (Annual Student Energy Congress) u organizaciji Studentskog ogranka SPE-a Zagreb. Na otvaranju su, među ostalima, govorili regionalni direktor SPE-a za Južnu, Srednju i Istočnu Europu Jean-Marc Dumas, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić, operativni direktor Usluge i kupcima Ine Darko Markotić i Lidia Hrnčević prodekanica za nastavu Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.  Kongres je okupio i 50-ak inozemnih studenata koji će prezentirati svoje radove, a dolaze iz Rusije, Egipta, Ukrajine, Indonezije, Mađarske, Poljske, Tunisa, Rumunjske i Gane.

Na panel diskusiji s temom “Budućnost naftne i plinske industrije u niskougljičnoj energiji” su sudjelovali Jean-Marz Dumas – SPE Regional Director for Central, South and East Europe, Riverson Oppong – Chief Editor and Founder – Global Energy Insight Journal, Jerko Jelić Balta – Petroleum Upstream Development Manager – INA d.d., Maja Pokrovac – Renewable Energy Resources of Croatia – Managing Director Ivan Novaković – Director of New Businesses – INA d.d.

U poslijepodnevnom dijelu programa direktorica OIEH održala je prezentaciju na temu “Industrija fosilnih goriva i sintetička goriva iz obnovljivih izvora energije”.

U okviru panela i prezentacije na temu o ulozi fosilne industrije u razvoju niskougljičnog gospodarstva, Maja Pokrovac je ukazala na priliku proizvodnje tekućih goriva iz sintetičkih ugljikovodika čija su energetska osnova obnovljivi izvori energije. Srednjoročna rješenja u energetskoj tranziciji zahtijevaju nove poslovne modele u kojoj i fosilna goriva imaju ulogu i odgovornost podržati energetsku tranziciju prema niskougljičnom gospodarstvu. Iskustvo i znanje koje je naftna industrija stekla u zadnjih 150 godina treba uložiti u razvijanje modela koji koristi CO2 iz industrijskih postrojenja ili zraka te zajedno s vodikom koji je dobiven elektrolizom vode koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije za sintetiziranje tekućih ugljikovodičnih goriva. To je prilika da fosilna industrija doprinese 100% proizvodu koji se temelji na obnovljivom izvoru energije i recikliranju CO2 koji ne stvara nove štetne emisije. Pozvala je akademsku zajednicu da preuzme proaktivnu ulogu kao poveznica u izgradnji energetske tranzicije te kao predvodnica u testiranju novih tehnologija koji će pomoći proizvodnji obnovljivih sintetičkih goriva koji su za sada u fazi istraživanja. Zašto se CO2 već sada ne bi skladištio u podzemnim ležištima i čuvao kao vrijedna sirovina  za komercijalni proizvod u budućnosti?  Naposlijetku, naglašeno je da Hrvatski geotermalni izvori imaju ogromne količine tople vode kao veliki izvor energije ne samo u poznatim nalazištima geotermalne vode, nego i u velikom broju naših naftnih i plinskih polja.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »