23.2 C
Zagreb
Utorak, 30 travnja, 2024

Koncentrirajuće solarne elektrane postaju sve snažnije, učinkovitije i inovativnije

Razvoj tehnologije, potreba za više energije i želja za većim, snažnijim i konkurentnijim postavlja neke nove granice u energetici. U Hrvatskoj se koncentrirajuće solarne elektrane pretjerano i ne spominju, a u svijetu doživljava svoj procvat i sve veći napredak. Tako smo, unutar samo mjesec dana, mogli pročitati vijest o najvećoj elektrani ali na dva različita kraja Zemlje. Prvo je najavljena najsuvremenija u Australiji, da bismo ubrzo nakon toga čitali o najvećoj na svijetu, ali u Dubaiju. Koja je najveća i odakle toliki rast koncentrirane solarne energije?

 

Koncentrirajuće solarne elektrane – o čemu je riječ?

Najjednostavnije rečeno, riječ je o sunčanoj elektrani u kojoj se Sunčeva energija prvo pretvara u toplinsku pa potom u električnu energiju. Pomoću ravnih ili paraboličnih zrcala, koja imaju mogućnost praćenja Sunca, Sunčevo zračenje se koncentrira na spremnike sa fluidom. Fluid, najčešće voda ili ulje, se zagrijava, a njegovim prolaskom kroz parne turbine ili Stirlingove motore proizvodi se električna energija. Postoji nekoliko varijanti CSP tehnologija (eng. concentrated solar power), ali sve djeluju na sličan način. Razlikuju se jedino u radnim temperaturama, učinkovitosti i ograničenjima sustava i cijeni tehnologije. Od trenutno aktualnih tehnologija razlikujemo parabolične kolektore, solarne tornjeve, solarne tanjure i Fresnelove kolektore.

koncentrirajuće solarne elektrane - CSP solarni toranj

 

Rast konkurentnosti i potreba za sve više obnovljive energije

Već smo nebrojeno puta pisali kako rast i potreba za obnovljivim izvorima energije više nije upitna. Pitanje je samo tko će ih više i na koji način implementirati? Tko će postati prvi u svijetu postati 100% obnovljiv?  Pitanje je i tko će u potpunosti uspjeti svoj elektroenergetski miks posložiti tako da zadovoljava sve njegove potrebe. Dubai je jedan od onih gradova koji konstantno raste i koji ima sve veće potrebe za energijom. Također, jedan je od onih koji planira do 2020. godine koristiti 7% električne energije iz obnovljivih izvora, do 2030. godine 25%, a do 2050. čak 75% obnovljive energije. Iako to nije 100% obnovljive energije koliko do 2050. godine ciljaju neke europske, ali i svjetske zemlje, brojka je impresivna.

Jedan od načina kako Dubai to planira postići su koncentrirajuće solarne elektrane. Tako je sredinom rujna najavljena izgradnja najveće elektrane na svijetu instalirane snage 700 MW. Uz to sagradit će i najviši solarni toranj visine 260 metara. Važno je spomenuti kako je trenutno najveća koncentrirajuća solarna elektrana sa solarnim tornjem, elektrana Ivanpah u Kaliforniji ukupne snage 392 MW.

 

Koliko brzo CSP elektrane rastu i što je zanimljivo kod australske elektrane?

Elektrana Ivanpah, još uvijek najveća i najpoznatija elektrana na svijetu, sagrađena je početkom 2014. godine i nalazi se u SAD-u, kao i četiri druge velike koncentrirajuće solarne elektrane na svijetu. Prema broju elektrana koje koriste CSP tehnologije uvjerljivi svjetski predvodnik je Španjolska. U Španjolskoj je trenutno sagrađeno 50 elektrana, a slijede ju SAD sa dvostruko manje. U svijetu je trenutno u izgradnji 24 elektrana a 21 projekt je u različtim stadijima razvoja.

 

Rast broja solarnih termalnih elektrana i razvoj CSP tehnologija je zanimljiv i brz. Manje od mjesec dana prije objave iz Dubaija, najavljena je izgradnja i najveće australske elektrane koja će ujedno biti najveća elektrana na svijetu koja primjenjuje nove tehnologije. Riječ je o elektrani ukupne snage 150 MW, koja će  imati sustav za pohranu proizvedene energije. Sustav pohrane omogućava isporuku energije iz obnovljivih izvora u bilo koje doba dana i noći. Ovo je jedanaesti ovakav projekt kompanije Solar Reserve, a svakako će biti zanimljivo vidjeti daljnji razvoj kombinacije ovih dviju tehnologija.

Fotografije: Solar Reserve

Iz kategorije

GEOTERMALNI IZVORI – Prilika stoljeća ili zamka za naivne?

Bušenje može pokazati da na lokaciji nema dovoljno potencijala...

OIEH je ponosni partner konferencije RESource2023

Prošlogodišnji nagli porast cijena električne energije osobito je teško...

Registrirajte se na naš Newsletter

Korištenjem ovog obrasca pristajete na Google reCAPTCHA, potvrđujete da ste upoznati s OIEH Politikom privatnosti te dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka.

Podržavaju nas