Donosi li nam Sunčeva energija nove izvore pitke vode?

desalinizacija 1

Nestašica pitke vode jedan je od glavnih problema u svijetu. Pojedini dijelovi u potpunosti su ostali bez pitke vode, a u većini ona postaje sve teže dostupna. Pronalazak novih načina kako do pitke vode u budućnosti će zasigurno biti jedno od najznačajnijih pitanja. Najviše pažnje privlači desalinizacija putem Sunčeve energije.


O desalinizaciji slane vode govori se već nekoliko godina. Sam postupak nije nov, ali se razvojem tehnologije u njega se želi uključiti i obnovljive izvore energije posebno Sunčevu energiju. Posljednje tri godine sve se više investira upravo u istraživanje i razvoj ove tehnologije. Ideja je poprilično jasna – Sunčeva energija pretvara se u električnu energiju koja se koristi za proces desalinizacije. Procesom desalinizacije otklanjaju se minerali iz slane vode te se dobiva slatka voda pogodna za piće i poljoprivredu. Trenutno je jedini problem ekonomska isplativost. Desalinizacija putem Sunčeve energije tri puta je skuplja u odnosu na konvencionalne metode.

 

Veliki projekti – nove mogućnosti za pitku vodu

Trenutno u svijetu postoji nekoliko velikih projekata koji bi trebali ovu tehnologiju učiniti ekonomski isplativom. Tri najzanimljivija nalaze se u potpuno različitim dijelovima svijeta.

Španjolska kompanija Abengoa upravo je najavila razvoj postrojenja za desalinizaciju koje će se nalaziti u blizini Maroka. Postrojenje će proizvoditi 275,000 m3 desalinizirane vode. Od toga će 150,000 m33 biti voda za piće a 125,000 m3 predviđeno je kao voda za navodnjavanje 136 km2 lokalnih poljoprivrednih zemljišta. U budućnosti će biti moguće proširiti kapacitete na 450,000 m3 dnevno. Električna energija za ovo postrojenje dolaziti će iz 400 km udaljene CSP elektrane Noor Quarzazate, a koristiti će se oceanska voda.

Kompanija Sundrop Farms u južnoj Australiji koristi upravo ovu tehnologiju za navodnjavanje svojih poljoprivrednih zemljišta koja se nalaze usred pustinje. Morska voda se svakoga dana pumpa iz zaljeva Spencer do 2 km udaljenih zemljišta te se dnevno proizvodi oko milijun litara pitke vode. Za proizvodnju električne energije koristi se CSP elektrana koja se sastoji od 23,000 zrcala a koja dnevno proizvodi 39 MW energije.

 

Kompanija HydroRevolution najavila je gradnju desalinizacijskog postrojenja u Kaliforniji koja 80% vode koristi na navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta. Postrojenje će proizvoditi 6 milijardi litara pitke vode dnevno, što će biti dostatno za 10,000 kućanstava ili 8 km2 poljoprivrednog zemljišta.

 

Mali sustavi za udaljena područja

U Centru za obradu vode putem nanotehnologije (Center for Nanotechnology Enabled Water Treatment (NEWT)) na sveučilištu Rice razvijena je tehnologija desalinizacije pomoću nanofotonskih solarnih membrana. U procesu su topla i hladna voda razdvojene tankom membranom koja zbog razlike u toplini omogućava izdvajanje soli. Ovakav proces zahtijeva manju količinu energije s obzirom da je dovoljno da voda bude topla a ne ključala. Skuplja verzija sustava koristi membranu sa mikročesticama koje svjetlost pretvaraju u toplinu pa se membrana sama zagrijava i nije potrebna unaprijed zagrijana voda. Ovakav sustav može proizvesti 6 litara vode na sat i potpuno je prijenosan što ga čini idealnim za udaljene lokacije, zabačena područja i područja pogođena katastrofom gdje obično postoji nedostatak pitke vode.

 

Svjetla budućnost za pitku vodu

Potencijal za desalinizatore koji koriste Sunčevu energiju je izrazito velik. Oko 97,5% od 1,385 milijuna m3 vodene površine na Zemlji je slana voda. Desalinizacija ima značajnu ulogu u pridobivanju vode za navodnjavanje ali i za piće. U svijetu postoji ukupno 21,000 postrojenja za desalinizaciju te manje od 1% ukupne svjetske populacije ovisi o desaliniziranoj vodi za piće. Posljednja istraživanja pokazuju da bi za potrebe 7.5 milijardi ljudi trebalo izgraditi 104,000 postrojenja veličine Abengoinog. Za to će nam svakako biti potrebni obnovljivi izvori energije, a daljnji razvoj zasigurno će ih učiniti konkurentnima i na ovom području.

 

Fotografije: AbengoaEngadget

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »