Doživljavaju li djeca obnovljive izvore u Hrvatskoj ozbiljnije od odraslih?

obnovljivi izvori energije za djecu, ne i odrasle
obnovljivi izvori energije za djecu, ne i odrasle

Nekada se čini da djeca u Hrvatskoj bolje razumiju važnost obnovljivih izvora energije i električnih vozila od svojih roditelja. Jer dok mi školstvu upućujemo silne kritike, velik broj profesora i učenika njeguje pozitivan odnos prema održivim tehnologijama. Gotovo da smo spremni pomisliti da su obnovljivi izvori energije za djecu važniji i više im znače nego odraslima. Posljednji u nizu pozitivnih primjera je i Obrtnička škola u Koprivnici čiji su maturanti Tomislav Glavica, Kristian Savka i Mata Todorović za završni rad izradili električni automobil. Za to im je trebalo devet mjeseci rada, od čega su pet mjeseci potrošili na istraživanje. Ideja se rodila prilikom posjeta Rimac Automobilima, a uspjeli su pronaći sponzore koji su im pomogli pribaviti dijelove automobila. Jedan od sponzora bio je i grad Koprivnica. Uspjeh je utoliko veći što su izvukli i vrijednu pouku iz poduzetništva, jer bez sponzorstava ovog automobila ne bi bilo.

Maturanti Obrtničke škole Koprivnica i njihov električni automobil

Maturanti Obrtničke škole Koprivnica i njihov električni automobil

Već peta utrka solarnih automobila u Sisku

Grad Sisak i Tehnička škola polako postaju referentni centar solarnih električnih vozila. Prije otprilike desetak dana u Sisku je u sklopu projekta SOELA održana peta po redu utrka solarnih električnih automobila. U utrci su sudjelovali solarni automobili koje su izradili učenici 16 hrvatskih strukovnih škola iz Siska, Velike Gorice, Kutine, Zadra, Osijeka, Slavonskog Broda, Rijeke, Novske, Slunja, Gospića, Nove Gradiške, Dubrovnika, Ogulina, Otočca, Požege i Karlovca, slovenskih škola iz Krškog i Škofje Loke te s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka. Osim utrke i promotivne vožnje solarnih automobila u sklopu projekta je održana i konferencija posvećena električnim vozilima. Svoja vozila predstavili su i mnogobrojni distributeri hibridnih i električnih vozila, ali i domaće tvrtke poput hrvatskog DOK-ING-a. Događanje su popratili i mediji u susjednoj Sloveniji.

Jedan od automobila na utrci solarnih električnih vozila

Jedan od automobila na utrci solarnih električnih vozila

Civilni sektor prepoznaje važnost rada s djecom

Osim škola i državnih institucija i tvrtki, važnost rada s djecom prepoznaje i civilni sektor. Primjer pozitivne ciljane kampanje u kojoj se promoviraju obnovljivi izvori energije za djecu je i Greenpeaceova kampanja “Krovove na sunce!”. Radi se o je računalnoj igri i natjecanju za osnovne škole koje je trajalo od 08. ožujka do 14. travnja 2017. Cilj igre bio je da učenici označe što više krovova diljem zemlje čime se automatski računao njihov solarni energetski potencijal. U igrici se pomoću Google Maps sustava mogao označiti bilo koji krov u Hrvatskoj, pod uvjetom da je dobro vidljiv na karti.

Na natjecanje su se prijavile 72 škole, sudjelovalo je preko 3000 učenika, a označeno je preko 250,000 krovova koji su ukupno virtualno proizveli gotovo 8 GWh električne energije iz solarnih izvora. Istih onih koji su prijeko potrebni Hrvatskoj. Pobjednik ovog natjecanja bila je osnovna škola Jože Šurana u Višnjanu kojoj je Greenpeace Hrvatska donirao solarni kiosk.

Akcija "Krovove na sunce!" koju je organizirao Greenpeace Hrvatska

Akcija “Krovove na sunce!” koju je organizirao Greenpeace Hrvatska

Aktivnosti udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske

Važnost rada s djecom prepoznalo je i naše udruženje i to kroz projekt Znanstveni piknik kojeg organizira Udruga profesor Baltazar. Udruženje je bilo partner ovogodišnjeg piknika i imalo vlastiti štand na kojem su djeca mogla saznati sve o obnovljivim izvorima energije. Udruženje je organiziralo i nagradni natječaj “Pokrenimo obnovljivu Hrvatsku”  na kojem je nagrada za najuspješnije radove obilazak jedne od vjetroelektrana u Hrvatskoj. Osim toga, kako bi se promovirali obnovljivi izvori energije za djecu je pokrenuta i kampanja “Energetski kutak profesora Baltazara” u kojoj najmlađe, ali i širu javnost informiramo o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije. Više o čitavoj temi u videu s gostovanja direktorice udruženja Maje Pokrovac u emisiji “Društvena mreža”.

 

Postaje sve više jasno da smjena generacija donosi blagi optimizam. Radi se o djeci koja od početka odrastaju u dodiru s obnovljivim izvorima energije i ukoliko ne zapnu s krivim postavkama u kasnijoj fazi školovanja, postoji nada da ćemo uskoro imati čitave nove generacije odraslih koje imaju sluha za obnovljivu budućnost. Do tada moramo samo nastaviti naporno raditi s njima.

Fotografije: lange.kirsten/FlickrGrad Koprivnica, Vlatka Filipović Marijić / SOELA /Facebook, Greenpeace Hrvatska.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »