RUDAN je novi član Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Rudan d.o.o.

Tvrtka Rudan d.o.o. posluje na tržištu od 1994. godine i tijekom svog djelovanja prolazila je evolucijski proces kojim se iz male, skoro obrtničke djelatnosti, razvila u kompaniju s više od 170 zaposlenika i godišnjim prihodom s više od 80 milijuna kuna.

Svaka kap je bitna

Osnovna djelatnost tvrtke je ušteda vode u velikim sustavima te energetska učinkovitost. Prvi su na tržištu počeli pružati usluge uštede vode po ESCO (Energy Service Company) modelu. Ulažući u svoje resurse, svoj financijski i intelektualni kapital te primjenjujući stečena znanja, ostvarivali su klijentu mjerljiv rezultat – uštedu vode. Razvili su specifične alate za digitalno prikupljanje podataka u realnom vremenu, njihov prijenos i pohranu te kasnije obradu i interpretaciju. Taj osnovni dio analize je polazna točka za određivanje budućih aktivnosti u postizanju ušteda, ali i održavanja novog stanja. Rezultat razvoja su specifična aplikativna „tailor-made“ rješenja pod brandom Aquacontrol i Energo Monitor, sada već značajno raširena i prepoznata na tržištu. Kako se povrat investicije i naplata usluge vrši iz postignute uštede, a Rudan d.o.o. preuzima i brigu oko održavanja infrastrukture za vrijeme trajanja ugovora, klijent nema nikakve dodatne troškove.

Korak ispred vremena

Prije 15-tak godina, kad je bilo sasvim uobičajeno odlaziti ručno očitavati brojila potrošača, iz Rudana su već nudili rješenje daljinskog prikupljanja, obrade i analize velikih količina podataka – bez obzira na udaljenost ili nepristupačnost brojila. Bili su tad korak ispred svog vremena, no princip rada je i danas isti. Mijenjaju se jedino tehnologije za prijenos podataka koje idu u smjeru 5 G mreže. Detektiranje propuštanja vode, intervencije, hard facility management, R&D odjel koji razvija i unaprjeđuje informatičke, digitalne alate i aplikacije za potrebe energetskog managementa, projektiranje energetskih mjera, savjetovanje i pomoć pri donošenju najbolje odluke, pravilna primjena – sve to za svoje klijente rade u Rudanu gradeći s njima dugoročan partnerski odnos.

Energetska obnova i primjena OIE

Prirodni put razvoja daljnjeg poslovanja vodio je prema energetskoj obnovi, gdje su svoje iskustvo i stečena znanja usmjerili u postizanje ušteda, pretežito u zgradarstvu. Imajući na umu da je jedan od ključnih faktora cjelovite energetske obnove smanjenje CO2 otiska, kroz rad na takvim projektima poticali su primjenu OIE, najviše u obliku solara i dizalica topline.

Zadnjih šest godina tvrtka postupno diverzificira svoje poslovanje kroz ulaganja u turistički sektor. Uz to što postaju sve značajniji u portfelju tvrtke, turistički objekti slijede temeljne postulate Rudana – moraju biti energetski učinkoviti. U racionalnom i optimalnom upravljanju energijom u Rudanu primjenjuju znanja koja su stekli u „core“ djelatnosti.

Okruženje kojem prirodno pripadamo i u kojem želimo djelovati

Stvaranje nove vrijednosti ih veseli, drži poslovno spremnima i visoko motiviranima. Ulažu u nove projekte, prate nove prilike i mogućnosti na tržištu. Fleksibilni su i zbog dobre poslovne prilike brzo djeluju. Stoga ne čudi da su na obzoru jasno prepoznali novi, sunčani smjer.

Ulaganje u razvoj vlastitih solarnih elektrana je jedan od ključnih i strateških ciljeva tvrtke u srednjoročnom razdoblju. Nekada intimne i tihe želje do danas su se iskristalizirale u mjerljive vrijednosti i rezultate koje želimo postići. Krenuli smo tim putem svjesni da na njemu ima puno prepreka, ali i sigurni da ih uz uporan rad možemo savladati.”, ističe Danijel Benčić, predsjednik Uprave Rudan d.o.o., te dodaje kako je i učlanjenje u OIEH ozbiljan korak koji potvrđuje njihove nakane.

Danijel Benčić, predsjednik Uprave Rudan d.o.o.

Duže vrijeme, a u zadnjih godinu dana intenzivnije, pratimo rad i rezultate koje OIEH postiže. Smatramo da radi odličan i proaktivan posao u promociji, ali i kreaciji novih „zelenih i obnovljivih politika“, a to je okruženje kojem prirodno pripadamo i u kojem želimo djelovati. Želimo biti aktivni dionici jakog  tima i dati svoj doprinos u razvoju projekata u smjeru za kojeg smatramo da je ispravan. Uz to, želimo učiti. Smatramo da će tako postignuta sinergija brže doći do izražaja u vidu postignutih rezultata, kako za gospodarski interes pojedinca, tako i za širu zajednicu. Smjer kretanja odavno je već jasan. Ako smo kao društvo propustili jučerašnju priliku da budemo zeleni i obnovljivi, nemojmo propustiti današnju.

Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH), izražavajući dobrodošlicu novom članu naglasila je: “Izuzetno mi je drago što nam se pridružuje tvrtka s tako bogatim iskustvom poslovanja, snažnom motivacijom za daljnjim razvojem i jasnom vizijom za razvijanje projekata u OIE sektoru. Ulaganje u znanje i zajedničko djelovanje, princip po kojem Rudan d.o.o. djeluje skoro tri desetljeća, način je na koji oduvijek radimo u OIEH. Okupljamo kompanije koje zajedničkim snagama mogu napraviti pozitivne promjene te, uz ostvarivanje vlastitog poslovnog napretka, pomoći i napretku šire zajednice. Raduje me što će toj sinergiji i Rudan doprinijeti svojim znanjem, iskustvom i idejama.”

Mladost i iskustvo – najbolji zajedno

Žele ostati prepoznatljivi na tržištu. Kažu da je sve zahtjevnije stalno biti u vrhu jer konkurencija je svakim danom sve jača, ali svjesni su i vlastitih kvaliteta i prednosti. Njihovi poslovni temelji duboko su ukorijenjeni u znanju i iskustvu, a svježu energiju donose im mladi i potentni, obrazovani kadrovi. Njihovim zapošljavanjem otvaraju nove vidike, a pogled im seže i izvan granica Hrvatske. Iskustvo i mladost u Rudanu zajednički rastu prema budućnosti.