wpd windmanager Croatia – novi član Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Marijana Baričević, direktorica hrvatske podružnice kompanije WPD Windmanager

wpd windmanager u brojkama:

  • 10 zemalja svijeta
  • 513 vjetroelektrana
  • 2445 vjetroturbina
  • 5.259 MW ukupne instalirane snage

Obnovljivim izvorima energije Hrvatske (OIEH) pridružio se novi član – tvrtka wpd windmanager Croatia, tržišni lider u sveobuhvatnom tehničkom i komercijalnom upravljanju vjetroelektranama.

Njemačka grupacija wpd windmanager bavi se tehničkim i poslovnim vođenjem i upravljanjem vjetroelektranama, a prisutna je u deset zemalja svijeta. U svom portfelju imaju 513 vjetroelektrana i 2445 vjetroturbina s 5.259 MW ukupne instalirane snage. Unutar portfelja vjetroturbina, kompanija radi s brojnim proizvođačima opreme, a među klijentima ima pojedinačne investitore, grupacije te institucionalne investitore. Već devet godina posluje i u Hrvatskoj. Konkretnije, od 2008. su bili prisutni kao tim u sklopu tvrtke WPD Enersys, a od 2011. godine postoje kao zasebna tvrtka.

Naime, kako je grupacija u Hrvatskoj imala vjetroelektrane u različitim fazama realizacije, a u konačnici u operativnom radu, te potrebu za jednakom razinom i kvalitetom upravljanja kao i u ostalim zemljama, osnivanje tvrtke u Hrvatskoj 2011. bio je logičan slijed. Danas hrvatska podružnica wpd windmanagera, na čelu se direktoricom Marijanom Baričević, u svom portfelju ima pet vjetroelektrana, s time da za četiri vjetroelektrane (VE Trtar-Krtolin, VE Orlice, VE Ponikve, VE Katuni) rade cjelokupno poslovno i tehničko upravljanje, dok za jednu vjetroelektranu (VE Jasenice) rade cjelokupno tehničko upravljanje postrojenjem. Svoj portfelj planiraju dalje širiti, a kroz članstvo u OIEH-u raditi i na jačanju sektora obnovljivih izvora energije u cjelini.

“Već dugo pratimo razvoj tržišta i smatramo da dolazi kraj stagnacije izazvane nedostatkom političke volje i podrške te izostanka konkretne pravne, poslovne i poduzetničke klime i podloge za razvoj obnovljivih izvora. Budući da je wpd windmanager kao grupacija prisutan u 10 zemalja, očekujemo da i Hrvatska stvarno, a ne samo formalno, prati svjetske i europske trendove u razvoju obnovljivih izvora energije. U tom smislu vidimo udruženje kao pouzdanog i angažiranog partnera, pokretača promjena i zajednicu koja okuplja sudionike i aktere sektora kako bi sinergijom poslovnih aktivnosti promovirala i stimulirala sektor te ubrzala njegov razvoj. S obzirom na prirodu djelatnosti kojom se bavimo i koncentraciju na pružanje usluga vjetroelektranama, smatramo članstvo i prilikom za razvoj novih partnerstva, razmjenu informacija te suradnju u promociji sektora. Također, i za praćenje i podršku u optimiziranju zakonske regulative vezane uz obnovljive izvore i tržište električne energije”, istaknula je Baričević.

Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a, poželjela je dobrodošlicu novom članu te izrazila zadovoljstvo što se tvrtka kao što je WPD Windmanager Croatia, lider u svom poslovnom segmentu, pridružila udruženju: “Drago nam je što je prepoznata dodana vrijednost OIEH-a jer samo sinergijskim djelovanjem možemo postići bolje i više. U tome će svakako pridonijeti znanje i iskustvo našeg novog člana. Usluga upravljanja vrlo je važna karika u cijelom sustavu jer se kvalitetnim upravljanjem povećava dostupnost elektrane, a posljedično i njena učinkovitost. Ta je usluga neovisna o tome tko je vlasnik vjetroelektrane ili koja je tehnologija opreme, a s obzirom na trendove i planirane projekte uvjereni smo da će biti i sve traženija”, naglasila je Pokrovac.

Paket usluga koji nudi wpd windmanager izrazito je širok i sveobuhvatan. Tehničkim upravljanjem optimiziraju stalnu operativnost vjetroagregata, osiguravajući povećanje prinosa. U sklopu navedenog osiguravaju, između ostalog, 24/7 monitoring i terensku podršku. U usluge komercijalnog upravljanja vjetroelektranama ubrajaju upravljanje ugovorima, osiguranjima i dozvolama te podrška poreznim i pravnim savjetnicima. Klijenti su im tako u mogućnosti sastaviti individualan paket ili sustav usluga prema vlastitim potrebama.

U Hrvatskoj planiraju daljnji rast, proširenje tima i portfelja klijenata. Baričević pritom napominje da im je cilj promijeniti uvriježene i često negativne stavove o obnovljivim izvorima energije kao nestabilnima i nepouzdanima, kao resursu koji uzrokuje poremećaje u opskrbi i distribuciji ili ne pruža dovoljno pouzdan izvor ulaganja: “Cilj nam je i investitorima pružiti konstantan i detaljan uvid u poslovanje i rad vjetroelektrane, kontrolu i optimizaciju rada, komponenti i servisnih timova, suradnju s partnerima i lokalnim zajednicama te kvalitetnim upravljanjem utjecati na povećanje prinosa”, ističe direktorica hrvatske podružnice wpd windmanagera.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »