WPD Windmanager Croatia – novi član Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Marijana Baričević, direktorica hrvatske podružnice kompanije WPD Windmanager

WPD Windmanager u brojkama:

  • 10 zemalja svijeta
  • 513 vjetroelektrana
  • 2445 vjetroturbina
  • 5.259 MW ukupne instalirane snage

Obnovljivim izvorima energije Hrvatske (OIEH) pridružio se novi član – tvrtka WPD Windmanager Croatia, tržišni lider u sveobuhvatnom tehničkom i komercijalnom upravljanju vjetroelektranama.

Njemačka grupacija WPD Windmanager bavi se tehničkim i poslovnim vođenjem i upravljanjem vjetroelektranama, a prisutna je u deset zemalja svijeta. U svom portfelju imaju 513 vjetroelektrana i 2445 vjetroturbina s 5.259 MW ukupne instalirane snage. Unutar portfelja vjetroturbina, kompanija radi s brojnim proizvođačima opreme, a među klijentima ima pojedinačne investitore, grupacije te institucionalne investitore. Već devet godina posluje i u Hrvatskoj. Konkretnije, od 2008. su bili prisutni kao tim u sklopu tvrtke WPD Enersys, a od 2011. godine postoje kao zasebna tvrtka.

Naime, kako je grupacija u Hrvatskoj imala vjetroelektrane u različitim fazama realizacije, a u konačnici u operativnom radu, te potrebu za jednakom razinom i kvalitetom upravljanja kao i u ostalim zemljama, osnivanje tvrtke u Hrvatskoj 2011. bio je logičan slijed. Danas hrvatska podružnica WPD Windmanagera, na čelu se direktoricom Marijanom Baričević, u svom portfelju ima pet vjetroelektrana, s time da za četiri vjetroelektrane (VE Trtar-Krtolin, VE Orlice, VE Ponikve, VE Katuni) rade cjelokupno poslovno i tehničko upravljanje, dok za jednu vjetroelektranu (VE Jasenice) rade cjelokupno tehničko upravljanje postrojenjem. Svoj portfelj planiraju dalje širiti, a kroz članstvo u OIEH-u raditi i na jačanju sektora obnovljivih izvora energije u cjelini.

“Već dugo pratimo razvoj tržišta i smatramo da dolazi kraj stagnacije izazvane nedostatkom političke volje i podrške te izostanka konkretne pravne, poslovne i poduzetničke klime i podloge za razvoj obnovljivih izvora. Budući da je WPD Windmanager kao grupacija prisutan u 10 zemalja, očekujemo da i Hrvatska stvarno, a ne samo formalno, prati svjetske i europske trendove u razvoju obnovljivih izvora energije. U tom smislu vidimo udruženje kao pouzdanog i angažiranog partnera, pokretača promjena i zajednicu koja okuplja sudionike i aktere sektora kako bi sinergijom poslovnih aktivnosti promovirala i stimulirala sektor te ubrzala njegov razvoj. S obzirom na prirodu djelatnosti kojom se bavimo i koncentraciju na pružanje usluga vjetroelektranama, smatramo članstvo i prilikom za razvoj novih partnerstva, razmjenu informacija te suradnju u promociji sektora. Također, i za praćenje i podršku u optimiziranju zakonske regulative vezane uz obnovljive izvore i tržište električne energije”, istaknula je Baričević.

Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a, poželjela je dobrodošlicu novom članu te izrazila zadovoljstvo što se tvrtka kao što je WPD Windmanager Croatia, lider u svom poslovnom segmentu, pridružila udruženju: “Drago nam je što je prepoznata dodana vrijednost OIEH-a jer samo sinergijskim djelovanjem možemo postići bolje i više. U tome će svakako pridonijeti znanje i iskustvo našeg novog člana. Usluga upravljanja vrlo je važna karika u cijelom sustavu jer se kvalitetnim upravljanjem povećava dostupnost elektrane, a posljedično i njena učinkovitost. Ta je usluga neovisna o tome tko je vlasnik vjetroelektrane ili koja je tehnologija opreme, a s obzirom na trendove i planirane projekte uvjereni smo da će biti i sve traženija”, naglasila je Pokrovac.

Paket usluga koji nudi WPD Windmanager izrazito je širok i sveobuhvatan. Tehničkim upravljanjem optimiziraju stalnu operativnost vjetroagregata, osiguravajući povećanje prinosa. U sklopu navedenog osiguravaju, između ostalog, 24/7 monitoring i terensku podršku. U usluge komercijalnog upravljanja vjetroelektranama ubrajaju upravljanje ugovorima, osiguranjima i dozvolama te podrška poreznim i pravnim savjetnicima. Klijenti su im tako u mogućnosti sastaviti individualan paket ili sustav usluga prema vlastitim potrebama.

U Hrvatskoj planiraju daljnji rast, proširenje tima i portfelja klijenata. Baričević pritom napominje da im je cilj promijeniti uvriježene i često negativne stavove o obnovljivim izvorima energije kao nestabilnima i nepouzdanima, kao resursu koji uzrokuje poremećaje u opskrbi i distribuciji ili ne pruža dovoljno pouzdan izvor ulaganja: “Cilj nam je i investitorima pružiti konstantan i detaljan uvid u poslovanje i rad vjetroelektrane, kontrolu i optimizaciju rada, komponenti i servisnih timova, suradnju s partnerima i lokalnim zajednicama te kvalitetnim upravljanjem utjecati na povećanje prinosa”, ističe direktorica hrvatske podružnice WPD Windmanagera.