Visoki upravi sud odbacio žalbu udruga Biom, Sunce i Zelena akcija protiv vjetroelektrane Senj

Ilustracija/Pixabay

Visoki upravni sud odbacio je žalbu udruga Biom, Sunce i Zelena akcija protiv projekta vjetroelektrane Senj. Na ovaj način su okončani sporovi koji traju više od sedam godina između Ministarstva zaštite okoliša i energetike (današnje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja) i Udruge BIOM oko tri projekta izgradnje vjetroelektrane Senj na području ekološke mreže Natura 2000 u blizini grada Senja, javljaju iz Udruge Biom kojoj je krajem kolovoza dostavljena odluka Visokog upravnog suda (VUS).

Biom je još 2014. godine podnio prvu tužbu za vjetroelektranu Senj, a zadnji spor udruge Biom zbog vjetroelektrane Senj, kojem su se pridružile udruge Sunce i Zelena akcija, pokrenut je 2018. godine. U tom trenutku investitor u projekt izgradnje vjetroelektrane Senj, koji je započeo 2013. godine, postaje kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation koja kupuje većinski udio u trgovačkom društvu Energija projekt koji razvija ovu vjetroelektranu od početka.

Visoki upravni sud je odbacio žalbu okolišnih organizacija zbog proceduralnih razloga zauzimajući stav da zakon ne daje pravo udrugama da osporavaju odluku koja se donosi u formi mišljenja, ističu u Biomu.

Ne ulazeći u to kakvi su stavovi spomenutih udruga, valja napomenuti da vjetroelektrana Senj ima proveden postupak utjecaja na okoliš sa svim u to vrijeme propisanim monitorinzima te s dodatnim monitorinzima koji se provode kao dio izmjene tehnologije turbina prije i sada za vrijeme izgradnje.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »