U zadarskom zaleđu pušten u pogon vjetropark Jasenice

Ilustracija/Jose Antonio Alba, Pixabay
Ilustracija/Jose Antonio Alba, Pixabay

Na području Jasenica pušten je u rad vjetropark pod Velebitom, projekt vrijedan 15 milijuna eura. Pet turbina godišnje će proizvoditi 22 GWH električne energije, a u planu je gradnja još pet vjetroagregata te postrojenje za proizvodnju električne energije dobivene iz sunca.

“Prije više od dvadeset godina u Općini Jasenice razmišljalo se o gradnji vjetroparka, no ti su planovi postali stvarnost tek sada. Općina Jasenica svoj gospodarski prosperitet vidi kroz obnovljive izvore energije i u tom će se smjeru razvijati”, rekao je načelnik Martin Baričević. Dodao je kako su prepreke bile brojne – od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa do nepovjerenja investitora.

Potencijal projekt istakli su i investitori, austrijsko-slovenski konzorcij Kelag – Interenergo, naglasivši kako će energija dobivena iz vjetroturbina biti dovoljna za godišnju opskrbu električnom energijom šest tisuća kućanstava.

Plan je istoga konzorcija uložiti i u proizvodnju električne energije dobivene iz sunca i to preko puta bazena s opasnom lužinom. O sanaciji svih potencijalnih zagađivača Zrmanje i cijelog tog područja u Jasenicama je govorio i premijer Andrej Plenković.

“Moramo tražiti dugoročno rješenje koje će cijeli taj kraj koji je na neki način ostao u ‘offsideu’, s obzirom na taj projekt koji nikada nije zaživio, napraviti i učiniti i ekonomski isplativijim” rekao je predsjednik Vlade.

Jedna od ideja je, kaže Baričević, i da bude plinska elektrana na tom dijelu gdje je vlasništvo Grada Obrovca, a ideja Općine Jasenice je da se u tim bazenima dogodi akumulacija i da bude hidroelektrana, te da gornje jezero bude negdje na Velebitu.

Izvor: HRT