Tesla će u Australiji postaviti najveći mrežni baterijski sustav na svijetu

Tesla Powerpack mrežni baterijski sustav
Tesla Powerpack mrežni baterijski sustav

Nevolje s opskrbom električne energije u Južnoj Australiji natjerale su i vladu i kompaniju Tesla da pronađu održivo rješenje. Elon Musk je obećao u roku sto dana instalirati najveći mrežni baterijski sustav na svijetu. Najveći do sada Tesla Powerpack u stanju je napojiti čak 30 tisuća domova. Otprilike toliko ih je i pogođeno nestašicama struje.

 

Vlada okrivila obnovljive izvore za nestanke struje

Krajem rujna 2016. godine olujno je nevrijeme poharalo Južnu Australiju.  Porušilo je i stupove visokonaponskih dalekovoda što je uzrokovalo zamračenje u čitavoj državi. Više od 1.7 milijuna stanovnika ostalo je bez električne energije. Usred australskog ljeta, početkom 2017. godine dogodilo se još jedno zamračenje. Australska vlada bacila je krivnju za nepouzdanost sustava na velik udio obnovljivih izvora energije unatoč tvrdnjama australskog operatera tržištem energije da takve optužbe nemaju smisla. Priča je vjerojatno krenula iz krugova koji zagovaraju izgaranje ugljena. Naime, rezerve koje posjeduje, po nekim procjenama, mogle bi zadovoljiti zadovoljiti potrebe Australije u idućih tisuću godina. Pa zašto bi onda eksperimentirali s vjetroelektranama i solarnim panelima?

 

Mrežni baterijski sustav u roku od 100 dana

Nestanci električne energije natjerali su vladu Južne Australije da pronađe održivo rješenje kako bi se osigurala energetska sigurnost. Isti problem potaknuo je i Elona Muska da u ožujku ove godine ponudi rješenje u vidu velikog baterijskog sustava pod nazivom Tesla Powerpack koji se može priključiti na mrežu. Ujedno se pohvalio da može instalirati takav sustav u roku 100 dana od potpisivanja svih potrebnih ugovora. U suprotnom, sustav će biti besplatan.

 

 

Tesla Powerpack može napajati 30 tisuća domova

Nakon toga vlada Južne Australije je organizirala poziv na iskaz interesa za gradnju mrežnog sustava pohranjivanja energije. Na natječaju je odabrana kompanija Tesla koja će isporučiti Tesla Powerpack sustav instalirane snage od 100 MW i kapaciteta 129 MWh koji će se povezati s vjetroelektranom Hornsdale blizu Jamestowna. Mrežni baterijski sustav će isporučivati električnu energiju u satima vršnog opterećenja kako bi pomogao u održavanju pouzdanog rada elektroenergetskog sustava Južne Australije. Uostalom, da steknete dojam, pogledajte kako izgleda jedan manji Tesla Powerpack instaliran u Kaliforniji.

 

Završetak projekta predviđen je  za prosinac 2017. Po završetku će ovaj sustav biti najveći projekt pohrane energije u litij-ionske baterije na svijetu. Ovaj mrežni baterijski sustav osigurat će sigurnu opskrbu energijom za više od 30.000 domaćinstava. To je otprilike isti broj domaćinstava koliko ih je pogođeno nestašicama električne energije. Osim toga, diljem Australije sve više kućanstava odabire Tesla Powerwall baterijski sustav. Ista tehnologija koja će pomoći stablizaciji elektroenergetske mreže Južne Australije može se koristiti za prikupljanje i pohranu električne energije tijekom dana. Na taj način, čak i u slučaju nestanka mrežnog napajanja, domovi imaju osiguranu električnu energiju koju mogu koristiti dan i noć.

Fotografije: Tesla

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »