Sve je više solarnih krovova, no Hrvatska je daleko od iskorištavanja punog potencijala

Maja Pokrovac, direktorica OIEH/ Foto: Maks Petković

Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) i Pokret otoka organizirali su krajem rujna i početkom listopada prvu konferenciju posvećenu korištenju Sunčeve energije ‘Dani Sunca‘. Jutarnji list je netom prije održavanja konferencije razgovarao s Majom Pokrovac, direktoricom OIEH, o tome što je ključno kako bi se korištenje energije Sunca pojačalo u Hrvatskoj.

“Primjetan je porast solarnih krovova u posljednjih nekoliko godina i sve više građana te kompanija prepoznaje benefite solarne energije, no još uvijek je to malo u odnosu na potencijale koje imamo. Rast interesa može se pripisati novim energetskim politikama i tehnološkom napretku koji je omogućio da proizvodnja električne energije iz Sunca postane ekonomski isplativa. Solarna energija danas je najpovoljnija na tržištu, a s razvojem tehnologije isplativost investicija samo će nastaviti rasti. No, da bismo u potpunosti kapitalizirali solarni potencijal potreban je stabilan regulatorni okvir. To je početak svega“, naglasila je Pokrovac.

Dodala je kako je zakonodavni okvir ključan i neizostavan faktor u stvaranju okruženja i definiranju jasnih i jednoznačnih uvjeta po kojima se može ulagati u sve projekte OIE. “Samo na takav način će se developerima, investitorima, a svakako i građanima, ponuditi razumljiv i pouzdan administrativni, operativni i financijski tijek projekata. Osim toga, naravno, moraju biti zadovoljeni i svi drugi uvjeti potrebni za razvoj investicijskih projekta, kako u Hrvatskoj, tako i u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu: efikasno, nepristrano i brzo sudstvo, povoljni financijski uvjeti, stabilno okruženje niskog političkog i fiskalnog rizika”, istaknula je direktorica OIEH-a.

Napomenula je kako optimizam za nadolazeće razdoblje dolazi s novim Zakonom o tržištu električne energije i Zakonom o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, koji stupaju na snagu do kraja godine i donose značajne promjene. “Uvode se noviteti kao što su aktivni kupac i energetska zajednica građana – koncept koji će omogućiti svim krajnjim kupcima da izravno sudjeluju u proizvodnji, potrošnji ili dijeljenju električne energije. Također se uvode i nove energetske djelatnosti kao što su agregiranje, skladištenje energije, operator zatvorenog distribucijskog sustava te elektromobilnost kao važan element energetske tranzicije. Vjerujem da će oba zakona pojačati korištenje solarne energije u Hrvatskoj, a i građani će imati prilike aktivno sudjelovati s obzirom na to da se stvaraju uvjeti za rast solarne proizvodnje na obiteljskim kućama, ali i na višestambenim zgradama”, pojasnila je Pokrovac.

Naglasila je kako solarna energija u sinergiji s brojnih sektorima i može odgovoriti na mnoge energetske zahtjeve. Sve se više, kaže, prepoznaju njezine prednosti u automobilskoj industriji, poljoprivredi, građevinskom sektoru, rudarstvu, proizvodnji vodika, itd. “Prema podacima HEP-ODS-a s kojima raspolažemo, u 2020. je instalirano 27 MW solarnog kapaciteta, dok kumulativno do sada imamo instalirano 108 MW. Cilj za 2021. je 134 MW (NECP) i iz godine u godinu taj se cilj povećava. Ako ćemo ojačati primjenu solara u svim sferama društva te olakšati pristup komercijalizaciji potencijala, sigurna sam da možemo i premašiti postavljene ciljeve”, zaključila je Pokrovac.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »