Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode: Dinara postaje 12. park prirode u Hrvatskoj

Foto: Aleksandar Gospić

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u RH te zakonodavne inicijative za proglašenje Parka prirode Dinara, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) organizirala je u subotu terenski obilazak toga područja.

Terenski obilazak je organiziran nakon što je u Kninu održano javno izlaganje u sklopu javnog uvida u Zakon o proglašavanju Parka prirode Dinara. Na javnom izlaganju u petak, 22. svibnja, kao dio zainteresirane javnosti, sudjelovao je i predstavnik udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) Goran Fržop (TEC OBNOVLJIVI IZVORI). 

Po usvajanju tog Zakona, Park prirode Dinara postat će 12. park prirode u Republici Hrvatskoj. Budućim Parkom prirode „Dinara“ predviđa se zaštita površine od 63.052 hektara na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Zaštitit će se masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu.

U terenskom obilasku Dinare sudjelovali su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sa suradnicima, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić, alpinist i član HGSS-a Stipe Božić te predstavnici nevladinih organizacija. U tom dijelu događaja također su prisustvovali predstavnici OIEH-a: Ivana Dominković Cecelja (Dominković i Osrečak odvjetničko društvo), Ante Merčep (Aureus Solis) i Maja Pokrovac (direktorica OIEH).

Ministar Ćorić tim je povodom istaknuo kako je aktualna kriza vezana za Covid-19 pokazala da se rješenja doista nalaze u prirodi:

“Budućnost Hrvatske je u održivosti okoliša, poljoprivrede i energetike. Jedino zajedničkim djelovanjem možemo izgraditi samodostatno i prosperitetno društvo kakvo Hrvatska zaslužuje“, poručio je Ćorić.

HGSS organizirao terenski obilazak budućeg parka prirode

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »