Bjelovar planira otvaranje treće po redu geotermalne bušotine

GTE Velika 1 u Cigleni kraj Bjelovara / Foto:HELB

U Bjelovaru se planira otvaranje nove, treće po redu geotermalne bušotine, toplinskog kapaciteta većeg od 4 MW, koja bi grijala buduće bazene u bjelovarskim Termama i buduću poslovnu zonu, prenosi Jutarnji list.

Nakon najveće geotermalne elektrane u ovom dijelu Europe od 16MW te druge već izgrađene bušotine kojom je potvrđeno postojanje tople vode dostatne za grijanje bazena bjelovarskih Termi, za koje je glavni projekt gotov, u Bjelovaru se planira i treća bušotina – u Velikom Korenovu.

“Planirana dubina bušotine je oko 1500 metara, a procjenjuje se da bi temperatura vode na tom mjestu trebala biti od 60 do 70 stupnjeva. Na ovom mjestu postoji potencijal za toplanu, čiji bi toplinski kapacitet trebao biti veći od četiri megavata. Grijala bi tako i toplice, koje trenutačno čekaju natječaj za financiranje u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, smještajne kapacitete uz toplice, ali i buduću poslovnu zonu Veliko Korenovo, koja će biti jedna od najvećih u kontinentalnoj Hrvatskoj na prostoru od 80 hektara, koje je država darovala Gradu”, izjavio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te naveo da Bjelovar već sada gotovo pola svojih potreba za električnom energijom zadovoljava iz alternativnih ili obnovljivih izvora energije te se može zvati ‘malom baterijom Hrvatske’.

Najavio je da će do 29. studenoga Grad prijaviti projekt pripreme treće bušotine putem Financijskog mehanizma EGP (Kraljevina Norveška, Island, Lihtenštajn). Dokumentacija stoji oko 2 milijuna kuna, a moguće je povući čak 85 posto od tog iznosa. Putem tog mehanizma planira se novi natječaj, na koji će se gradovi također moći javiti i povući do 1,3 milijuna eura pojedinačno za izgradnju bušotine.

Voditelj istražnih radova u Velikom Korenovu Mladen Škrlec, istaknuo je da se, s obzirom da je riječ o dugotrajnom postupku ishođenja dozvola i izgradnje glavnog projekta, bušenje predviđa početkom 2023. “Analizom postojećih seizmičkih i geofizičkih podataka na terenu locirali smo ovu bušotinu i procijenili njezin količinski i temperaturni kapacitet. Sada slijedi izrada idejnog projekta, a potom i izrada elaborata zaštite okoliša te na kraju glavnog projekta. Paralelno radimo i na lokacijskoj dozvoli za ovu mikrolokaciju, a prema našoj procijeni to bi sve trebalo biti gotovo do kraja 2022. godine”, procijenio je Škrlec te dodao da izrada same bušotine traje oko tri mjeseca, a u funkciji bi mogla biti krajem 2023.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »