11.8 C
Zagreb
Utorak, 30 travnja, 2024

Norvežani ulažu u energetske projekte u Srbiji – u planu vjetroelektrane ukupne snage do 800 MW

Norveška vjetroenergetska tvrtka NBT postala je partner tvrtki WV International na razvoju vjetroenergetskih projekata u Srbiji ukupne snage čak 800 MW. Dvije tvrtke će na srpskom tržištu nastupati pod nazivom WV-NBT Srbija, prenosi portal Energetika-net

Tvrtka WV International je još 2010. godine započela rad na projektima vjetroelektrana u Srbiji, koji su sada u naprednoj fazi i spremni za ostvarivanje pod konkurentnim i odgovarajućim tržišnim uvjetima. Riječ je o tvrtki koja posluje u području obnovljivih izvora gotovo 20 godina i prisutna je u Nizozemskoj, Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Do sada je uspješno ostvarila više od 200 MW vjetroenergetskih projekata u Belgiji i Francuskoj.

NBT, pak, razvija projekte vjetroelektrana i upravlja njima na tržištima u razvoju, a najviše su prisutni u Kini i Ukrajini. Budući da stalno razmatraju prilike za projekte i na ostalim tržištima u razvoju, NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju. Cilj im je do 2026. pustiti u pogon nove vjetroelektrane ukupne snage čak 800 MW, od čega bi prvih 168 MW trebalo biti spojeno na srpsku elektroenergetsku mrežu već 2023. godine.

Iz kategorije

Potencijal vjetroelektrana na moru

Vjetar na moru postavljanjem vjetroelektrana može biti iskorišten i...

Svjedočimo najbržoj promjeni energije u povijesti

Međunarodno društvo za solarnu energiju – ISES (International Solar...

EMBER: vjetar i sunce u EU prvi put proizveli više energije od plina

EMBER je objavio svoj novi European Electricity Review u...

RES Simplify za jednostavniji i brži razvoj OIE

Europska unija je planom REPowerEU odlučila povećati ulaganja u...

Registrirajte se na naš Newsletter

Korištenjem ovog obrasca pristajete na Google reCAPTCHA, potvrđujete da ste upoznati s OIEH Politikom privatnosti te dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka.

Podržavaju nas