Konzultantska tvrtka za obnovljive izvore uvela plaćanje usluga kriptovalutama

Foto:Unsplash

Zagrebačka tvrtka Vivo Somnia, koja se bavi savjetovanjem, razvojem i upravljanjem projektima obnovljivih izvora energije, proširila je svoj portfelj usluga te uvela zanimljiv novitet – mogućnost plaćanja željenih rješenja štednje i proizvodnje energije kriptovalutama.

Nova usluga uvedena je u suradnji s Electrocoinom, tvrtkom koja se bavi posredovanjem u trgovanju kriptovalutama i procesiranjem kripto uplata. Njihovo rješenje je i PayCek, napominje direktor Vivo Somnie Edo Jerkić, koje omogućuje tvrtkama da svoje usluge na jednostavan način naplaćuju u kriptovalutama. “PayCek se integrira u naše poslovanje i omogućuje automatske transakcije između kriptovaluta i kuna“, pojašnjava direktor tvrtke čiji opseg radova uključuje i projektiranje te ugradnju krovnih fotonaponskih sustava, dizalica topline, EV punjača i rješenja za pohranu energije.

Edo Jerkić, direktor tvrtke Vivo Somnia

Na uvođenje mogućnosti plaćanja kriptovalutama, nastavlja, odlučili su se zbog sve većeg broja korisnika kriptovaluta u Hrvatskoj i svijetu, a s obzirom na to da rade u energetskom sektoru i kroz energetsku tranziciju sudjeluju u procesu njegove decentralizacije, kaže da se činilo sasvim logičnim potezom da to povežu i s tržištem kriptovaluta koje već godinama stvara promjenu i prema decentralizaciji financijskog sektora.

„Smatramo da je povezivanje decentraliziranog financiranja i decentralizirane proizvodnje energije nužno u budućnosti. Ovo je samo prvi korak u tome smjeru. Uz to, sudjelujemo i u novim projektima koji će još više povezati tržište decentraliziranih financija s projektima obnovljivih izvora i tržištima električne energije“, ističe Jerkić.

Mala ekipa stručnjaka u zagrebačkoj tvrtki iza sebe ima više od 200 projektiranih sustava, rad na osam studija, radili su projekte solarnih elektrana i baterijskih sustava u Zagrebu, na Cresu, Korčuli, Krku, na hotelima, kućama, tvrtkama, tvornicama… Jedan od njihovih svježijih projekata je solarna elektrana ukupne snage 50 kW na natkrivenom parkingu tvrtke Adriatic Tank Terminals na kojoj su bili angažirani na izgradnji i instalaciji, a koja bi kroz mjesec dana trebala biti puštena u puni pogon.