Urbitricity omogućio punjenje električnih vozila na uličnim svjetiljkama

Urbitricity punjenje električnih vozila
Urbitricity punjenje električnih vozila

Jedno od gorućih pitanja elektromobilnosti je i problem punjenja električnih vozila na javnim parkirnim mjestima. U središtu grada nekad ne možete samo postaviti punionicu na pločnik i očekivati da se građani neće buniti. Upravo zato je Urbitricity u Londonu ponudio rješenje korištenjem uličnih svjetiljki za punjenje električnih vozila. 

 

Punjenje električnih vozila na najbližoj uličnoj svjetiljci

Nedavno smo pisali o Continentalovom prototipu bežičnih punionica koje potencijalno mogu biti dio rješenja. No budući da je to rješenje u fazi prototipa, a broj električnih automobila je sve veći i veći potrebno je rješenje koje će iskoristiti postojeći prostor i infrastrukturu. Upravo takvo rješenje napravila je njemačka tvrtka Urbitricity koja je odlučila ulične svjetiljke u Londonu pretvoriti u punionice za električna vozila. Sve što je bilo potrebno jest poboljšati zamijeniti postojeću LED rasvjetom i instalirati utičnicu za punjenje električnih vozila na stupove. Kako sustav funkcionira možete vidjeti u priloženom videu.

 

 

Može li slučajni prolaznik napuniti svoje vozilo?

Možda biste na prvi pogled pomislili da se možete bez problema priključiti i besplatno napuniti svoje vozilo. Ipak, ovdje se radi o javnim punionicama koje neće pustit baš bilo kome struju. Da biste mogli koristiti ove utičnice, potreban vam je pametan priključni kabel kojeg možete kupiti samo od Urbitricityja. Jedino s pomoću njega možete napuniti svoje električno vozilo na toj utičnici.  Pokušate li na bilo koji drugi način, lokalni distributer vam neće pustiti struju u utičnicu. Osim toga,  na pametnom kabelu nalazi se i uređaj za mjerenje potrošnje električne energije koji omogućava i daljinska naplata punjenja vozila. Također, zahvaljujući aplikaciji na svom ćete  telefonu moći voditi evidenciju o potrošnji i mjesečnim troškovima korištenja ovog sustava.

Urbitricity punjenje električnih vozila pametan kabel

Urbitricityjev pametan priključni kabel

Potencijalno korištenje stupova javne rasvjete predstavlja odlično rješenje i jako nam se sviđa kao ideja. Na taj način rješava se i problem zakrčenosti nogostupa, a smanjuje i potrebu za izgradnjom nove infrastrukture. Osim toga Urbitricity vjeruje da će njihov novi sustav punjenja uspjeti riješiti problem vlasnika električnih vozila koji se rijetko odlučuju da njima odu na dulja putovanja.

Fotografije: Urbitricity/Facebook

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »