U pripremi izgradnja četiri solarne elektrane ukupne instalirane snage 174 MW

Ilustracija/Mark Merner, Unsplash

U veljači su tri hrvatske tvrtke pokrenule postupak izgradnje četiri solarne elektrane ukupne instalirane snage 174 MW – Neoen Renewables Croatia, Krš i Vidukin Gaj za četiri projekta fotonaponskih elektrana uputili su zahtjev Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, piše Balkan Green Energy News.

Neoen Renewables Hrvatska planira solarnu elektranu Vlak ukupne instalirane snage 62,5 MWp. Postrojenje će se prostirati na 105 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 100 GWh godišnje. Elektrana će se nalaziti u općini Pakoštane u Zadarskoj županiji.

Sunčana elektrana Bibinje snage 60 MW bit će instalirana na području općine Bibinje. Tvrtka Krš namjerava projekt graditi na 84 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije iznosi 100 GWh godišnje.

Tvrtka Vidukin Gaj planira ulagati u dvije solarne elektrane – Lužine i Rupine, s instaliranom snagom od po 26 MW. Oba projekta su također u Zadarskoj županiji, u općini Jasenice. Tvrtka želi instalirati fotonaponska postrojenja na 38, odnosno 33 hektara, dok očekivana proizvodnja nije navedena u zahtjevu.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »