U Italiji osnovana prva energetska zadruga

Ilustracija/Pixabay

U Italiji u općini Magliano Alpi osnovana je prva energetska zadruga, a lokalne vlasti planiraju surađivati ​​s još pet susjednih općina kako bi razvile mrežu takvih zajednica. U početku će zadruge biti zasebni entiteti, ali kada se direktiva Europske unije o građanskim energetskim zadrugama prenese u talijansko zakonodavstvo te će se općine spojiti u jednu energetsku zajednicu, prenosi Balkan Green Energy News.

Energetske zadruge (ili zajednice) postaju sve popularnije u EU-u, a trebale bi pomoći u decentralizaciji proizvodnje obnovljive energije i povećati sudjelovanje građana u projektima obnovljivih izvora energije. Energetska zadruga u Magliano Alpiju, koja koristi sunčevu energiju, osnovana je zahvaljujući novim propisima i poticajima koje je Italija usvojila tijekom druge polovice 2020. godine. Općina planira iskoristiti povećanje iznosa javnih sredstava dostupnih za takve projekte i izgraditi mrežu zadruga koje bi pokrivale energetske potrebe polovice njezinih stanovnika.

U posljednjih šest mjeseci Italija je puno učinila na poticanju korištenja obnovljivih izvora energije, kako za privatni, tako i za javni sektor. Općine s manje od 5000 stanovnika, poput Magliano Alpija, mogu dobiti 100.000 eura za energetske zajednice i ti će poticaji biti dostupni do 2024. godine. Što se tiče drugih zemalja u okruženju, Slovenija je također olakšala uspostavljanje energetskih zajednica. U Sloveniji su nedavno pojednostavljene procedure za uspostavljanje energetskih zajednica i povezivanje njihovih uređaja za proizvodnju električne energije na mrežu, dok je Austrija postala jedna od prvih zemalja u Europi koja je izradila i predstavila zakon o energetskim zajednicama. Većina energetskih zadruga je u Grčkoj i taj je model tamo sve popularniji, ali napredak je postignut i u Srbiji te Hrvatskoj, piše Balkan Green Energy News.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »