U Hvaru i Jelsi održane edukacije na temu energetske tranzicije

‘Dobra energija’ u Hvaru/ Foto: Pokret Otoka

Proteklog su tjedna na otoku Hvaru održane dvije besplatne edukacije na temu energetske tranzicije. Prva od njih održana je u sklopu ‘Turneje dobre energije’ Zelene energetske zadruge, a organizatori tog događanja bili su Grad Hvar, Pokret Otoka i Zelena energetska zadruga. Dan nakon održana je edukacija ‘Otoci predvodnici energetske tranzicije’ u Jelsi, u organizaciji Pokreta Otoka, Općine Jelsa, Obnovljivih izvora energije Hrvatske te Zelene energetske zadruge.

Osim edukacija, odvijali su se i radni sastanci na kojima su sudjelovali Gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak, pročelnik Nino Pijanović, Viša savjetnica za europske i nacionalne fondove, strateško planiranje i zaštitu okoliša Jerina Ćurin, predstavnici Odbora za obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša Šime Fio i Tonči Trbuhović. Na sastancima se raspravljalo o financijskim sredstvima kojima će se poticati zelena tranzicija te potencijalni projektni prijedlozi koje grad Hvar može prijaviti na najavljene natječaje na području energetike.

U četvrtak i petak poslijepodne u Galeriji Arsenal i zgradi općine Jelsa održane su javne tribine za građane na kojoj je su prezentirane mogućnosti i način njihova uključivanja u energetsku tranziciju kroz razvoj malih solarnih elektrana i organiziranje energetskih zajednica. Prezentaciju su održali Ivan Zoković iz Pokreta Otoka i Goran Čačić iz Zelene energetske zadruge, a žitelji Hvara i Jelse iskazali su interes za razvojem projekata i aktivno sudjelovali u raspravi.

Zaključak dviju edukacija je da otočani imaju sve preduvjete za implementaciju sustava solarnih elektrana na krovove svojih kuća i da su spremni na te investicije.

Cijli tekst možete pročitati OVDJE.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »