Svečano otvorena prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj  

Velika 1 – first geothermal power plant in Croatia

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave turske grupacije MB Holding Muharrem Balat svečano su otvorili prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj. Geotermalna elektrana u Cigleni kraj Bjelovara – Velika 1,  snage 16,5 MW –  investicija vrijedna 325 milijuna kuna, ujedno je i najveća elektrana u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom.

Svečano otvorenje elektrane okupilo je brojne uzvanike politike i gospodarstva, među kojima su bili direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) Maja Pokrovac u svojstvu izaslanice predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Nj. E. veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, voditelj projekta Velika 1 Dragutin Domitrović, kao i predstavnici HEP-a, Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE), Grada Bjelovara, županije, izvođača radova. 

Geotermalna elektrana Velika 1 u punoj je proizvodnji od ožujka 2019. godine i električnom energijom opskrbljuje gotovo cijeli Bjelovar. Njezinim pokretanjem otvoreno je deset radnih mjesta u lokalnoj zajednici, a tijekom gradnje koja je trajala dvije godine na elektrani je radilo 15-ak domaćih kompanija. Osnovna tehnologija elektrane proizvod je talijanskog Turbodena, a od ukupne vrijednosti investicije više od 68% isporučeno je u materijalima, opremi ili uslugama domaćih dobavljača i izvođača.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na otvorenju Velike 1

Važnost projekta istaknuo je i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić:

Ovakav projekt može se samo graditi uz puno entuzijazma i ulaganja. Činjenica da je uloženo više od 300 milijuna kuna govori o tome koliko su investitori vjerovali u projekt i koliko je ovaj tim stručan. Hrvatskoj je u interesu svaki kilovat i upravo zato ovakvi projekti moraju imati širu podršku. Ovaj projekt je i dokaz kako je Republika Hrvatska zemlja primjer u smislu poticanja razvoja novih, čistih izvora energije te primjene novih znanja u cilju dobroga upravljanja prirodnim resursima. Naš je zadatak uspostaviti okvir koji će potaknuti investitore na ulaganja kako bi nam potencijali obnovljivih izvora energije dugoročno donijeli korist i stvorili temelj energetske održivosti”, istaknuo je ministar Ćorić. Dodao je kako očekuje da će MB Holding u narednom razdoblju iskazati interes za daljnje sastanke i nove projekte. Sasvim sigurno će daljnjem rastu i razvoju tih projekata, ali i razvoju drugih projekata obnovljivih izvora energije, doprinijeti premijski model natječaja koji se očekuje sljedeće godinerekao je ministar.

Otvorenje

Energetski potencijal geotermalnih izvora je nesumnjivo velik, naglasila je izaslanica predsjednice Republike Hrvatske i direktorica OIEH Maja Pokrovac. Hrvatska može razviti stotine megavata i mogla bi se čak vratiti na kartu proizvođača turbina te domaćim resursima i tehnologijama nametnuti u Europi. Postoji velik izvozni potencijal. Kao potvrda našeg znanja i spremnosti svjedoči i činjenica da susjedna Mađarska, koja isto tako ima jaki geotermalni potencijal, do sada ima jednu geotermalnu elektranu od 3,5 MW. Ovo je dokaz da se možemo nametnuti kao centar razvoja u ovoj regijismatra Pokrovac.

Muharrem Balat, predsjednik Uprave MB Holdinga, kompanije koja je u Turskoj izgradila pet geotermalnih elektrana, izrazio je zadovoljstvo Velikom 1 te se osvrnuo na prednosti ulaganja u geotermalne izvore: “Mi smo u Turskoj izgradili pet geotermlanih elektrana koje i dalje vrlo dobro rade, a nadamo se da ćemo isto napraviti i u Hrvatskoj. Geotermalna energije ima brojne prednosti, drugačija je od ostalih izvora obnovljive energije jer može proizvoditi energiju tijekom 24 sata svih 365 dana u godina. Ako su dobro projektirane i pravilno održavane, geotermalne elektrane mogu dugi niz godina proizvoditi električnu energiju i to je njihova najvažnija značajka. Također, riječ je o proizvodnji energije koja ne emitira ugljik u okoliš i zadovoljava potrebe ovog energetskog doba. Geotermalna energija je vrlo rizična grana za ulaganje i ima značajne troškove, ali spremni smo i dalje ulagati u Hrvatskojporučio je turski investitor.

Fotograf: Maks Petković

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »