Solarni paneli na krovovima rijetka su pojava, ali budućnost je solarna i obnovljiva

Prof, dr. sc. Neven Duić, FSB / Foto: Maks Petković

“Sija li Sunce uopće u državi Hrvatskoj”, upitao je prof. dr.sc. Neven Duić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje govoreći o primjeni solara na početku konferencije ‘Dani Sunca‘, prve konferencije posvećene korištenju Sunčeve energije koju su u gradu Hvaru organizirali Obnovljivi izvori energije Hrvatske i Pokret otoka. S profesorom Duićem Jutarnji list je razgovarao za vrijeme konferencije o trenutnoj situaciji i o tome kako potaknuti veće korištenje Sunčeve energije s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj unatoč velikom potencijalu, koristi vrlo malo solarne energije.

“Kad se vozite po Hrvatskoj solarni paneli na krovovima su vrlo rijetka pojava. Hrvatska svega pola posto električne energije proizvodi iz solara, a ona je isplativa već dulje vrijeme. Znači jeftinije je proizvoditi vlastitu električnu energiju nego kupovati električnu energiju iz mreže, a vidimo sa cijenama fosilnih goriva koje luduju da će to biti sve više isplatljivo. Međutim, do kraja prošle godine svega 851 domaćinstvo napravilo je ugovor o samoopskrbi i instaliralo solarne panele na krovove. A imamo ogroman potencijal. Naši krovovi su nekih 70 km kvadratnih i mogli bi četvrtinu struje u Hrvatskoj proizvoditi s tih krovova”, ističe Duić.

Na pitanje gdje je problem, odgovara kako je problem u tome što smo kasno krenuli. “Nema kadrova, nema firmi koje to mogu instalirati, lokalne zajednice se nisu snašle, a one moraju pomoći građanima savjetima. Građani to ne znaju jer ih nitko o tome ne informira. Problem je i u tome što kada to želite, nema vam tko to napraviti jer u većem dijelu Hrvatske nema firmi koje bi se time bavile ili su postojeće previše zaposlene. To je proces koji će se postepeno popravljati jer stalno nastaju nove firme”, smatra Duić.

Ukazuje i na problem dobivanja svih potrebnih papira, odnosno procedure koje predugo traju. “Kažu ljudi da se papiri dobiju za tri do šest mjeseci, ali to je još uvijek predugo. Sve što je iznad mjesec dana je naprosto ljudima prekomplicirano. Te procese bi trebalo ubrzati”, ističe.

Dotaknuo se i novog Zakon o tržištu električne energije i noviteta koje donosi, primjene solara na otocima i generalno budućnosti solara u Hrvatskoj. “Budućnost je solarna i obnovljiva. Ono što možemo očekivati u Hrvatskoj je da će solarna energija, vjetar i hidro biti veći dio energije koju ćemo koristiti uz nešto biomase, geotermalne i drugih obnovljivih izvora”, smatra Duić.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »