Samardžić: “Trošarine na obnovljivce ugrozile bi dvije trećine projekata”

Samardzić trošarine obnovljiv
Samardzić trošarine obnovljivi

Ovih dana u medijima su najavljene trošarine za obnovljive izvore energije. Kao odgovor na to za portal Energetika-net intervju mjeseca dao je naš član Željko Samardžić, direktor tvrtke WPD Enersys i jednim od najuspješnijih developera projekata vjetroelektrana u Hrvatskoj.

U intervjuu je istaknuo sve probleme s kojima se susreću developeri i vlasnici projekata vjetroelektrana. Ti problemi kreću od nedorečenih zakonskih okvira i političkih pritisaka do senzacionalizma i napada po medijima. To su ujedno i razlozi zbog kojih je osnovano udruženje.

Željko Samardžić o ciljevima udruženja

Dosta prostora u intervjuu posvećeno je ciljevima udruženja : transparentnom modelu poticanja obnovljivih izvora energije,  problematici eko-bilančnih grupa i energije uravnoteženja. Ipak, najvažniji dio je isticanje posljedica koje bi nastale ako se Republika Hrvatska odluči na korak uvođenja trošarina:

“Svaki projekt ima vlastiti fisibillity na osnovu kojeg je napravljeno projektno financiranje kod banaka. Postoji prihodovna i troškovna strana i ako se poremeti bilo koja od tih strana dovodi se u pitanje opstanak cijelog projekta. Ako se doista uvedu trošarine dvije trećine projekata bit će ugroženo. Vlasnici projekata će tužiti državu a pravda je spora ali dostižna i pretpostavljam da će Hrvatska u slučaju gubitka tih sporova morati plaćati odštete na izgubljenu dobit, što će biti prilično velik iznos”. 

Čitav intervju sa Željkom Samardžićem možete pročitati na portalu Energetika-net.

Fotografija: Antonia Hohnjec / Izvor: Energetika-net

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »