Rimac Automobili predstavili dizajn svog novog tehnološkog kampusa

Foto: Rimac Automobili

Rimac Automobili predstavili su danas projekt svog novog doma, odnosno kampusa koji će sadržavati testnu stazu, smještajne kapacitete i muzej. Kako su pojasnili iz kompanije, novi kompleks bit će baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju, a omogućit će tvrtki da izraste od proizvodnje prototipova i projekata u manjim serijama do velikoserijske proizvodnje električnih pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sustava za brojne globalne automobilske kompanije, piše Telegram.

Novi kompleks dizajnirao je poznati hrvatski arhitektonski ured 3LHD, a nalazi se nekoliko kilometara od sadašnjeg sjedišta Rimac Automobila, na zemljištu površine oko 200.000 m², dok će izgrađena površina doseći oko 100.000 m². Novi kampus trebao bi biti dovršen do 2023. godine, a početak radova očekuje do kraja ove godine. Rimčev kampus će biti jedna od najvećih građevina ove vrste u Europi, a predviđena ulaganja u projekt premašuju 200 milijuna eura.

Arhitektonski studio 3LHD već su dizajnirali niz značajnih hrvatskih i međunarodnih projekata, među kojima su Grand Park Hotel i Hotel Lone u Rovinju i Hotel LN Garden u kineskom gradu Guangzhou. U stvaranju zgrada i kompleksa često integriraju prostore s prirodom, a arhitekti su inspiraciju za oblikovanje kampusa crpili iz više izvora, uključujući oblik i kretanje Rimčevog hiperautomobila – C_Two, kao i samu brzinu.

Dizajn glavne zgrade fokusira se na to kako će četiri ključne skupine ulaziti i kretati se po lokaciji. Zaposlenici će prirodno težiti tome da što brže dođu do svojih radnih mjesta, dok će na drugom kraju posjetitelji vjerojatno željeti što dulje upijati doživljaj i zadržavati se u impresivnim zajedničkim unutarnjim i vanjskim prostorima. Kampus će sadržavati mnogo jedinstvenih značajki, poput urbane močvare i livade, a imat će i vrt na krovu restorana. Dodatni element kompleksa bit će i smještajni kapaciteti. Umjesto klasičnog hotela za smještaj posjetitelja i novih zaposlenika, predviđen je niz pojedinačnih kapsula koje će se stopiti sa šumskim okruženjem.

Za zaposlenike, Rimac Automobili planirali su igraonicu za djecu, teretanu, sportski centar restoran, pa čak i vrtić uz kojeg je i livada s domaćim životinjama. U skladu s orijentacijom na održivost, predviđena je i proizvodnja organske hrane na licu mjesta, kao i obilje zelenila za uživanje i zaposlenika i posjetitelja. Udovoljavajući želji tvrtke za višenamjenskim i prilagodljivim prostorima, na lokaciji će se nalaziti i gledalište, konferencijska dvorana i prostorije za edukaciju.

Dugoročno, na Rimac Kampusu radit će više od 2500 ljudi, što premašuje sadašnji broj zaposlenika za dvostruko. Zbog toga je lokacija podijeljena na dva različita područja. Prva je zgrada sjedišta kompanije, gdje će se nalaziti glavne funkcije, upravljanje te istraživanje i razvoj, kao i uredi Greypa, tvrtke za proizvodnju električnih bicikala, koju je također osnovao Mate Rimac. Tu će zgradu s proizvodnim pogonom povezivati veliki ostakljeni restoran suptilno ugrađen u krajolik s pogledom na obje strane kampusa. Na jednom kraju bit će maloprodajni prostor i vrtić.

S druge strane će biti recepcija i muzej. Nasuprot njima bit će proizvodna i testna postrojenja, koja obuhvaćaju dizajn i izradu prototipova. Straga će se nalaziti ulaz u srce lokacije, proizvodni pogon sa strojnom obradom, proizvodnjom kompozita, lakirnicom, proizvodnjom baterija i dijelova elektropogona, sklapanjem vozila i laboratorijem za kontrolu kvalitete, piše Telegram.

Iz kompanije navode da će Rimac Kampus za razliku od većine drugih lokacija u automobilskoj industriji, gdje su postavljene visoke ograde i razina tajnosti, biti otvoren za javnost i interakcija između posjetitelja, gostiju, znatiželjnika i zaposlenika je poželjna i dobrodošla.