Održani Dani dobroga vjetra 2019. – mjesto gdje vjetar stvara sinergiju

DDV-2019 (20)

Prva regionalna konferencija “Dani dobroga vjetra” premašila je sva očekivanja okupivši 200 sudionika iz Hrvatske i svijeta.
 Zajednički im je cilj bio razgovarati o budućnosti energije vjetra u Europi. O perspektivama i razvoju vjetroenergije u Europi, s posebnim fokusom na JI Europu, raspravljali su predstavnici domaćih, regionalnih i europskih organizacija. 
Pregled trenutnog stanja sektora vjetroenergije, sustava potpore i njihovih rezultata te izrada premijskog sustava, bile su glavne teme prvog dana konferencije. Drugi dan počeo je uvodom u trendove u sektoru kao što su korporativni ugovori o kupnji obnovljive energije, fokus je stavljen i na utjecaj tržišnih potpora, premijske modele i natječaje te financiranje vjetroelektrana u kontekstu promjena na tržištu. Na panel raspravama, između ostalog, bilo je govora i o vjetroelektranama i zaštiti okoliša te o vjetroagregatima za iduće desetljeće. 
Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Tomislav Ćorić pri čemu je, između ostalog, rekao:
“Činjenica da se okupljate već drugi put već sama po sebi govori da je konferencija Dani dobroga vjetra definitivno pozitivan iskorak, posebice u kontekstu organiziranog promišljanja vjetrosektora, pa u konačnici i  promocije njegovih ciljeva na energetskoj karti Republike HrvatskeHrvatska je u 2019. godinu ušla s velikim ambicijama, a jedna od naših ključnih ambicija bila je izrada Strategije energetskog razvoja RH. Ona prije svega pokazuje vrlo jasnu orjientaciju na OIE i na izgradnju infrastrukture. Dosadašnja praksa pokazala je da se sektor proizvodnje energije iz vjetra nekako najbolje snašao što dokazuje i brojem megavata, a u konačnici i projektima koji su trenutno u razvoju. Ja sam siguran da će buduće razdoblje donijeti afirmaciju prije svega ovog sektora.”
Nazočnima se obratila i direktorica gospodarskog udruženja OIEH, Maja Pokrovac
“Pozdravljam ministra Tomislava Ćorića koji je održao obećanje dano prošle godine na konferenciji Dani dobroga vjetra i došao i na ovogodišnju konferenciju. Zahvaljujem Ministarstvu zaštite okoliša i energetike što je pokrovitelj u ovim prvim koracima koje kao udruženje nastojimo napraviti u pozicioniranju vjetroindustrije. S nama su ovdje prvi puta ljudi susjednih zemalja, ali i zemalja šire regije, jugoistočne Europe. Uistinu je velik interes i zahvaljujem svima što ste nam pomogli da kroz ovu prvu regionalnu konferenciju pokažemo što umijemo i možemo – ne samo u Hrvatskoj nego i jugoistočnoj Europi. Pozdravljam kolege iz energetskih institucija i agencija Hrvatske i regije, kolege iz WindEurope koji prvi put sudjeluju u nekom doađaju u našoj zemlji, proizvođače turbina koji su prvi puta s nama, te one koji su sve ovo na neki način započeli – proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora. Hrvatska ima dobra iskustva u vjetroindustriji, ima znanje, a kao članica EU ima na neki način i regionalnu odgovornost prenositi znanje i potaknuti druge zemlje da na iskustvima koje imamo možemo zajedno učiniti ovo tržište boljim. Zato smo i organizirali ovu konferenciju.”  

Vjetar u leđa Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik

OIEH je ovogodišnjom konferencijom kroz financijsku donaciju, ali i uključivanjem u svoj program, dao vjetar u leđa Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik, a Maja Pokrovac naglasila je važnost suradnje s djecom i mladima koji predstavljaju budućnost i svojim brojnim akcijama u svijetu ukazuju na klimatske promjene zahtijevajući prelazak na obnovljive izvore energije. Ovaj najstariji dječji festival na svijetu je ekologiju i čistu energiju uključio u sadržaj svojih radionica, a kao uvertiru u konferenciju organiziran je zajednički posjet VE Danilo tijekom kojeg je dječji zbor MDF-a zapjevao sudionicima konferencije festivalsku himnu ‘Zdravo maleni’, nakon čega su u razgledavanju vjetroparka djeca naučila mnogo toga o korištenju obnovljivog izvora energije – vjetra.  

 Ravnatelj Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik, Jakov Bilić, na otvorenju konferencije je istaknuo: 
“Zanimljivo je da prvi put sudjelujemo na konferenciji koja se ne tiče umjetnosti već jednostavno života. Svjesni vremena u kojem živimo i odgovornosti prema Zemlji, želimo potaknuti djecu da već od najranije dobi osvijeste  važnost brige o okolišu jer sve što dijete nauči u najranijem djetinjstvu ostaje pohranjeno za kasnije godine života. Upravo je zato potrebno već danas reagirati i razviti im oodgovornost prema sebi i planetu na kojem žive. Preuzet ćemo ono što vi već radite, prenijeti na najmlađe i stvoriti platformu za budućnost, za neke nove generacije u vašem i našem sektoru koje će doprinijeti razvoju zajednice, a teme ove konferencije o vjetroenergiji i ekologiji ono su u čemu želimo sudjelovati.”  
 
Dojmove koje su podijelili sudionici prve regionalne konferencije “Dani dobroga vjetra”, ali i djeca s Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik, koja su bila u posjetu VE Danilo, možete pogledati u videu na YouTube kanalu OIEH.
Ovaj prvi regionalni skup proglašen je mjestom gdje vjetar stvara sinergiju, a potvrda tome, uz veliki odaziv sudionika, jest i potpora koju je konferencija dobila. Sponzorski su “Dane dobroga vjetra” podržali: Nordex Acciona , HEP , HROTE , wpd Adria , ECOwind , Enlight Renewable Energy Ltd. , Petrol ,SIEMENS Gamesa , GE Renewable Energy , Fractal , Terra Purus, Inteligentna energija 
  
 

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »