Predstavljena Strategija energetske tranzicije otoka Hvara i potpisan sporazum o strateškom partnerstvu između Pokreta otoka i udruženja OIEH

U gradu Hvaru potpisivan je i sporazuma o strateškom partnerstvu Pokreta otoka i udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, a potpisale su ga Maja Pokrovac (lijevo) i Maja Jurišić (desno)

U organizaciji grada Hvara, Pokreta otoka i udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) danas je u gradu Hvaru predstavljena Strategija energetske tranzicije otoka Hvara izrađena u suradnji s Tajništvom za čistu energiju EU otoka, a u svrhu jačanja kapaciteta i sinergijskog djelovanja potpisan je sporazum o strateškom partnerstvu između udruženja OIEH i Pokreta otoka.

U uvodnom obraćanju gradonačelnik grada Hvara, Rikardo Novak, rekao je kako će Strategija energetske tranzicije kao obrazac za mijenjanje paradigme, ekološke i političke svijesti, zasigurno koristiti svima, a posebno otocima: “Želio bih istaknuti kako je Grad Hvar svjestan svojih kapaciteta i mogućnosti koje se pružaju na putu ka samoodrživosti te se iskreno nadam kako ćemo ideje i projekte iz Strategije energetske tranzicije vrlo skoro u budućnosti i implementirati”, dodao je gradonačelnik. Izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu između Pokreta otoka i udruženja OIEH jer u toj suradnji civilnog društva i ekspertize vidi budućnost.

Uvodnu riječ održao je gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak

Ana Marija Jakas prezentirala je Strategiju energetske tranzicije otoka Hvara, podsjetivši da je riječ o najsunčanijem otoku s još neiskorištenim potencijalom proizvodnje električne energije iz Sunca. Strategija se odnosi na razdoblje od 2020. do 2035. godine i svake dvije godine će se nadograđivati. Uključuje 4 stupa: civilno društvo, obrazovne institucije, lokalnu samoupravu i poduzetnički sektor. “U dogovoru s građanima kroz radionice koje smo proveli napravljena je analiza njihovih prijedloga kroz što smo došli do zajedničke vizije otočke samodostatnosti”, pojasnila je Jakas te dodala kako planiraju nastaviti s ovakvim načinom uključivanja građana organizirajući dodate radionice. Trenutna slika pokazuje da su većina ljudi energetski potrošači, a vrlo mali broj njih i proizvodi električnu energiju – takvih je na otoku Hvaru samo šest posto. Na Hvaru je službeno 11 077 stanovnika, otok na kojem žive je najsunčaniji i logična je njihova želja za razvijanjem solarnih elektrana koje bi dovele do uštede energije.

Strategiju otoka Hvara predstavila je Ana Marija Jakas iz tvrtke izrađivača strategije Vivo Somnia

Maja Pokrovac, direktorica udruženja OIEH, predstavila je mogućnosti koje kroz 750 milijardi eura donosi europski Plan oporavka od čega se minimalno 30 posto mora utrošiti na zaštitu klime i smanjenje emisije stakleničkih plinova. Dio tog novca namijenjen je i Hrvatskoj koja, za pristup ovom fondu treba, kao i sve države članice EU, treba pripremiti plan oporavka u okviru svog nacionalnog programa reformi. “U njemu trebaju biti vidljivi prioriteti ulaganja i reformi, a među njima otoci svakako trebaju imati svoje mjesto”, naglasila je Pokrovac te dodala kako svi dionici energetske tranzicije trebaju biti svjesni važnosti ovog trenutka u kojem, uz pomoć EU sredstava, mogu ostvariti projekte OIE projekte važne za otočku zajednicu. “Hrvatska bi se u svojem planu oporavka trebala usredotočiti na aktivnosti kojima može ponovno pokrenuti gospodarstvo, i to na održivim temeljima, te se približiti ugljičnoj neutralnosti koja je i cilj Europskog zelenog plana. Energetska tranzicija otoka svakako je jedna od takvih aktivnosti”, rekla je Pokrovac te zaključno dodala: “Sredstva treba dovući do lokalnih zajednica. Ovdje smo da u tome osvijestimo i osnažimo otočku zajednicu, da znaju da je mogu biti oni koji predvode.”    

Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske, predstavila je plan oporavka i mogućnosti za otočane u području korištenja obnovljivih izvora energije

Maja Jurišić iz Pokreta otoka naglasila je u svome izlaganju nužnost suradnje lokalnih samouprava jer je ona temelj suradnje lokalnih zajednica – grad Hvar, grad Stari Grad te općine Jelsa i općina Sućuraj svojim primjerom zajedništva i uspješne suradnje pokazuju otočanima kakav je učinak takvog djelovanja i potiču njih na isto. “Često mislimo da nešto ne možemo napraviti na otoku, često se događalo da postoje europska financijska sredstva koja pojedinačno ne možemo povući, a zajedničkim projektima bismo mogli. Zato je važno da djelujemo zajednički”, istakla je Jurišić te dodala kako je važno shvatiti da zajednicu ne čine samo oni koji žive na otoku već i oni koji otok Hvar vole i često dolaze na njega. I oni žele vidjeti održivi razvoj na njemu, stoga se i na njih treba osloniti promišljajući projekte energetske tranzicije otoka Hvara.  

Maja Jurišić je ispred Pokreta otoka predstavila ulogu zajednice i važnost uključivanja lokalnih samouprava i građana u razvojne projekte

Današnji događaj u gradu Hvaru zaključen je potpisivanjem sporazuma o strateškom partnerstvu Pokreta otoka i udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Potpisujući ga, Maja Jurišić iz Pokreta otoka i Maja Pokrovac iz udruženja OIEH, složile su se da znanje koje u OIE sektoru imaju tvrtke članice udruženja OIEH može pomoći Pokretu otoka u pripremi i razvijanju projekata te informiranju i educiranju lokalne zajednice o dobrobitima korištenja obnovljivih izvora energije. “Uz aktivno zalaganje za dobrobit otočnih zajednica i njihovo sudjelovanje u razvojnim projektima, ovo će strateško partnerstvo s udruženjem OIEH dati vjetar u leđa otočanima”, zaključila je Jurišić. 

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »