Grabar-Kitarović posjetila gradilište GE u Velikoj Cigleni

Velika Ciglena – naslovna fotografija (1)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u utorak 12. prosinca je posjetila gradilište geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni. Riječ je o projektu tvrtke GEOEN d.o.o. koja je članica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Tijekom drugog dana boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ovog je tjedna posjetila gradilište geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni. Radi se o geotermalnoj elektrani “Velika-1”  koja će bit će puštena u pogon u prvoj polovici 2018. godine kao prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj. Tijekom posjeta elektrani predsjednica i njezin tim su se sastali s predstavnicima vlasnika projekta i izvođača radova. Na sastanku je bila prisutna i Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske

Više o geotermalnoj elektrani u Velikoj Cigleni

Sa svojom bruto snagom 16,5 MW geotermalna elektrana u Velikoj Cigleni bit će najveća geotermalna elektrana s binarnom (ORC) tehnologijom u kontinentalnoj Europi. S instaliranom električnom snagom od 10 MW električne snage zadovoljit će prosječne potrebe električne energije za 2,300 kućanstava. U ukupnoj investiciji od oko 260 milijuna HRK  udio domaće komponente je oko 150 milijuna HRK, što čini 57% projekta.

Vlasnik projekta geotermalne elektrane je tvrtka GEOEN d.o.o. je od 2015. u 80% vlasništvu turskog MB Holdinga. MB Holding je u Turskoj bila prva privatna kompanija koja od 2003.  godine investira u proizvodnju električne energije iz geotermalnih izvora. Trenutno je vlasnik i operator pet geotermalnih elektrana s ukupno 70 MW instalirane snage.

Prepreke realizaciji projekta geotermalne elektrane

Dosadašnja izgrađenost objekata, kupljena oprema, potpisani ugovori o izgradnji i ostale preuzete obveze čine 80% ukupne investicije. Potencijalnu prepreku realizaciji projekta predstavljaju višemjesečna kašnjenja. Uzrok tome je sporo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zbog čega će biti izuzetno teško stići zakonski obvezujuće rokove.

Informaciju o posjetu predsjednice prenijeli su: Večernji list, Novi List, Narod.hr, Nacionalno.hr i drugi online i tiskani mediji.

U nastavku možete vidjeti nekoliko fotografija posjete.

Predsjednica RH - gradilište geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni

Predsjednica RH - gradilište geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni

Predsjednica RH - gradilište geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni

Autor fotografija: Ured Predsjednice RH /Tomislav Bušljeta
Autor naslovne fotografije: Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »