PPK karlovačka mesna industrija izgradila sunčanu elektranu za vlastite proizvodne potrebe

PPK karlovačka mesna industrija izgradila je i pustila u rad sunčanu elektranu za vlastite proizvodne potrebe, investicija je vrijedna 7,2 milijuna kuna, dok se godišnja ušteda procjenjuje na 830 tisuća kuna/Foto: PPK

U PPK karlovačkoj mesnoj industriji, jednom od vodećih hrvatskih prehrambenih poduzeća, puštena je u rad sunčana elektrana površine 7.500 m2 i izlazne snage 1,2 MW. Ukupno 3.939 fotonaponskih modula, pojedinačne snage 305 W, proizvode električnu energiju za vlastitu potrošnju koju je PPK implementirao u svoje proizvodne procese, objavila je tvrtka na svojoj web stranici.

Ukupna vrijednost investicije u solarnu elektranu iznosi 7,2 milijuna kuna, od čega je polovica sufinancirana bespovratnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede kroz podmjeru 4.2. “Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda”, provedba tipa operacije 4.2.3. “Korištenje obnovljivih izvora energije”.

Očekivana je godišnja proizvodnja sunčane elektrane 1,2 GWh, dok potrošnja struje iz konvencionalnih izvora iznosi 10,7 GWh na godišnjoj razini. Ušteda u energiji iznosit će tako 10,89 posto, odnosno 830 tisuća kuna godišnje, a razdoblje povrata investicije procijenjeno je na 5,2 godine. Cilj projekta također je doprinos očuvanju okoliša koji će se očitovati smanjenjem emisije CO2 za 274 tone godišnje.

Valjda naglasiti da je projekt u cijelosti hrvatski domaći proizvod. Projektant i izvođač solarne elektrane bila je hrvatska tvrtka Enerco Solar, a sva oprema za izgradnju, uključujući panele hrvatskog proizvođača Solvis, dolazi iz domaće proizvodnje. Sunčana elektrana izgrađena je po principu “ključ u ruke” i realizirana je u suradnji s tvrtkom HEP ESCO, članicom HEP grupe, kao prvi projekt iz Programa HEP EE solar plus, koji se odnosi na investicije u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije za industrijske objekte.

PPK karlovačka mesna industrija dio je Grupe Pivac koja kontinuirano ulaže u projekte usmjerene očuvanju okoliša i smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. Nakon završene investicije u Karlovcu, kompanija planira izgradnju sunčane elektrane snage 2 MW u novom pogonu Mesne industrije Braća Pivac, koji se upravo gradi u Gospodarskoj zoni Ravči kod Vrgorca. Također su u planu investicije u solarne elektrane snage 1 MW u Mesnoj industriji Vajdi Čakovec, odnosno 0,2 MW na farmi junadi Šumbar u Rečici kod Karlovca, na kojoj je ujedno u tijeku i proširenje kapaciteta.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »